Дан здравих градова

dan-zdravih-gradova-2017Овогодишњи Дан здравих градова биће обележен у три највећа града у Републици Србији као јединствена манифестација скупом различитих активности намењених грађанима Ниша, Београда и Новог Сада. Иницијатори ове идеје – центри за промоцију здравља Института за јавно здравље Ниш, Градског завода за јавно здравље Београд и Института за јавно здравље Војводине, желе да мобилишу грађане за заједничке напоре у очувању и унапређењу здравља у урбаним срединама.

Заједничка манифестација почиње 17. маја у Новом Саду промоцијом публикације „Здравствени профил Града Новог Сада” и едукацијом „Како да град постане здрав град?”. Оба догађаја ће се одвијати у организацији Института за јавно здравље Војводине. На едукацији ће бити представљени поједини аспекти од значаја за здрав град као што су животна средина, урбано планирање, ментално здравље и партиципација локалне заједнице.

Следи акција у заједници 19. маја у Нишу у организацији Института за јавно здравље Ниш, а у партнерству са Секретаријатом за омладину и спорт Града Ниша и бројним институцијама и организацијама: Спортски савез Града Ниша, Уметничка школа Ниш, Црвени крст Нишка Бања, спортски клубови и клубови источњачких вештина (школа кинеских вештина „Живот је покрет”, Клуб борилачких спортова „Наиссус”, Карате клуб „Елид”, Аикидо дођо „Икеда”, Јога центар „Ниш”),  Планинарски клуб „Мосор”, Савез извиђача Ниш, ОШ „Вук Караџић” из Ниша, удружења студената медицине ИФМСА и фармације НИПСА, Дом здравља Ниш, Градска организација Црвеног крста Ниш, Организација за подршку породицама у ризику „Путоказ” и ЕБЕРС асоцијација. Акција ће бити одржана у простору Нишке Тврђаве где ће бити формирана алеја спортова и источњачких вештина, приказана модна ревија одевних предмета од рециклажног материјала, израђивани цртежи и графити од стране ученика основних школа са еколошким порукама, а биће и представљен рад свих институција и организација које спроводе здравствено-васпитне односно програме промоције здравља.

Завршницу ове заједничке манифестације представља акција у Београду 20. маја, у организацији Градског завода за јавно здравље, на Ади Циганлији, која има за циљ промоцију здравих стилова живота и унапређење партнерства за здравље у локалној заједници. Манифестација ће се одржати у периоду од 11 до 15 часова у непосредној близини ресторана „Језеро“, а Градском заводу за јавно здравље Београд ће се у обележавању овог значајног датума придружити бројни партнери: ЈП Ада Циганлија, Џ „Др Симо Милошевић“ Чукарица, Удружење за борбу против дијабетеса „Плави круг“, Удружење студената медицине ИФМСА, Црвени крст Београда, Плесна секција Соколског друштва Београд Матица, Велнес академија Пеђа Филиповић, ЈКП Градска чистоћа, удружење „Улице за бициклисте“ и часопис „Лицеулице“.

Comments are closed