Еко кеса за чистији град

eko keseЈКП „Градска чистоћа“ првенствено жели да захвали на подршци и иницијативи грађана као и представника локалних самоуправа у циљу реализације акције коју већ пету годину успешно спроводи  ЈКП „Градска чистића“  под називом „Еко кесе за чистији град“ са којима смо од почетка акције имали успешну сарадњу.

Акција „Еко – кесе за чистији град“ је започела 05. јула 2010. године и спровођена је у сарадњи са градским општинама.  С обзиром да је акција окарактерисана као одличан начин едукације и привикавања становништва на сепарацију отпада на месту његовог настанка , односно у домовима суграђана, и захваљујући њиховом интересовању акција је се одржала до данас.

Акција је започета под називом „ Еко кесе за чистији Савски венац“ и спровођена је у сарадњи са том београдском општином. Крајем 2011 године ЈКП „Градска чистоћа“ је одлучила да акцију прошири и на остале градксе општине у сарадњи са месним заједницама.  У мају 2012. године ЈКП „Градска чисотћа“ омогућило је свим суграђанима са десет београдских општина које су корисници услуга нашег предузећа да се пријаве за учешће у акцији у Поштама. У јединицама Поште где се вршило пријављивање суграђана за учешће у акцији, током 2012 године пријавило се око 15. 000 домаћинстава. Тај број се константоно мењао, те је у децембру 2013. године када је одлучено да се ради уштеда и престане са слањем пакета кеса на кућну адресу, унесу измене у акцију, услед  чега је број пријављених константно варирао.

Од фебруара месеца 2014. године суграђани су за текућу годину у дирекцији ЈКП „Градска чистоћа“ преузимали „Еко-кесе“ и бар кодове. С обзиром да се показало да овакав начин преузимања многим суграђанима представља проблем  и да акција на овај начин губи на свом интезитету ЈКП „Градска чистоћа“ је активно приступило концепту плана реализације и дистрибуције „ Еко- кеса“ у складу са ресурсима и исплативошћу. Наше предузеће је током јануара 2015. године направило пресек корисника „Еко кесе „ за 2014. године и решило да на нивоу свих десет градских општина које су у надлежности овог предузећа за одржавање примени најоптималнији начин дистрибуције „Еко –кеса“  нашим суграђанима учесницима акције.

У сарадњи са ЈКП „Инфостан“   наше предузеће у жељи да подстакне наше кориснике да се придуже овој акцији обезбедило је 20%  попуста  на рачуне „Инфостана“  за ставку одношења смећа.  

Учесници акције у својим домаћинствима у своју Еко – кесу запремине 120 литара одлажу  рециклабилни отпад ( папир, ПЕТ, МЕТ). Када се еко кеса попуни рециклабилима потребно је да исту  изнесу  на тротоар испред  своје куће, зграде или поред најближег контејнера у термину од 20:00 до 22:00 часова, а у зависности од општине у којој живе   и  то чине следећим данима:

ГО Нови Београд – ПОНЕДЕЉКОМ
ГО Земун – УТОРКОМ
ГО Чукарица – СРЕДOM
ГО Савски венац и Раковица – ЧЕТВРТКОМ
ГО Врачар и Звездара – ПЕТКОМ
ГО Стари град и Палилула – СУБОТОМ
ГО Вождовац – НЕДЕЉОМ

Екипе „Градске чистоће“ ће потом, попуњене кесе, из Вашег краја одвозити на „Погон за прикупљање и промет секундарних сировина “, и из њих сакупљене сировине подвргнути даљем процесу рециклаже. Циљ ових измена које је увело ЈКП „Градска чистоћа“ је жеља да наше кориснике подстакнемо да и даље активно учествују у реализацији акције „Еко – кесе за чистији хград“ чиме заједно доприносимо очувању природних ресурса, животне средине и ефектима рециклаже који су многобројни, као и да будемо пример и другим суграђанима у нади да ће се прикључити овој акцији.

ШТА ОДЛАЖЕМО У „ЕКО КЕСУ“?

ПАПИР – картонске кутије (без љепљиве траке, пластике и стиропора), браон картон, картонске кесе, свеске, исписани папир, копир папир, новине,часописе, коверте, тетрапак-кутије од сокова и млечних производа;

МЕТ – амбалажу: алуминијумске лименке од пића;

ПЕТ – амбалажу: провидне и непровидне пластичне боце од напитака, провидне боце од јестивог уља и затвараче;

ШТА НЕ ОДЛАЖЕМО У „ЕКО КЕСУ“

– Индиго папир, фотографије и фото папир, зауљени и прљави папир;

– Убрусе, папирне марамице и тоалет папир;

– Испражњене конзерве од месних преоизвода, воћа и поврћа, металне тубе, алат, жицу, челичне траке, металне затвараче итд., као ни дозере или спреј дозе од боја и лакова.

– ПС чаше од пића или од јогурта, пенасти ПС (стиропор), безбојну чисту фолију од ПЕ-ЛД, остале врсте пластике или мешане пластике;

– Непровидне боце од средстава за личну и кућну хигијену;

– Боце под притиском.

Comments are closed