First slide

Еко-кеса за чистији град

јануар 29, 2018

Захваљујући интересовању суграђана за рециклажу 2010. године започели смо пилот пројекат „Еко кеса за чистији Савски венац“. Радници „Чистоће“ су том приликом поделили кесе за прикупљање рециклажног отпада грађанима Савског венца. Тако је Савски венац постао прва општина у Београду у којој је почело спровођење пројекта примарне селекције и сакупљања посебних врста отпада. Како се пројекат показао успешним, a одазив грађана постао све већи, „Чистоћа“ је током 2011. године проширила тај пројекат на још четири општине: Стари град, Палилула Врачар и Звездара, под називом „Еко кеса за чистији град“. ЈКП „Градска чистоћа“ је крајем априла почела је са ширењем пројекта на цео Београд.

ЗАШТО ДА РЕЦИКЛИРАМО?

Зато што смањујемо количину отпада на депонији „Винча“ и тиме јој, у корист свих нас, продужавамо век трајања.
Зато што искоришћене сировине поново стављамо у производњу и тиме чувамо бројне природне ресурсе.
Зато што чувамо планету.
Зато што добијамо 20 одсто попуста на услугу одвожења смећа ЈКП „Градска чистоћа“

КАКО ДА РЕЦИКЛИРАМО?

Врло једноставно. На погону Чистоће на вашој општини можете преузети пакет кеса. Нема потребе да у посебне кесе разврставате папир, пластичну и металну амбалажу, већ је довољно да те три врсте отпада заједно одвајате и сакупљате у само једну „еко кесу“, запремине 120 литара, која Вам је довољна за недељу дана. Када кесу попуните са папиром, ПЕТ и МЕТ амбалажом, потребно је да је изнесете на тротоар испред куће или зграде у термину од 20:00 до 22:00 часова, а у зависности од општине у којој живите то чините следећим данима:

ГО Нови Београд- ПОНЕДЕЉКОМ

ГО Земун- УТОРКОМ

ГО Чукарица-СРЕДOM

ГО Савски Венац и Раковица- ЧЕТВРТКОМ

ГО Врачар и Звездара- ПЕТКОМ

ГО Стари Град и Палилула- СУБОТОМ

ГО Вождовац- НЕДЕЉОМ

Екипе „Градске чистоће“ ће потом, попуњене кесе, из Вашег краја одвозити на погон „Отпад“, и из њих сакупљене сировине подвргнути даљем процесу рециклаже.

ШТА ОДЛАЖЕМО У „ЕКО КЕСУ“?

ПАПИР- картонске кутије (без љепљиве траке, пластике и стиропора), браон картон, картонске кесе, свеске, исписани папир, копир папир,новине, часописе, коверте, тетрапак-кутије од сокова и млечних производа;

МЕТ- амбалажу: алуминијумске лименке од пића;

ПЕТ- амбалажу: провидне пластичне боце од напитака, провидне боце од јестивог уља и затвараче;

ШТА НЕ ОДЛАЖЕМО У „ЕКО КЕСУ“

Индиго папир, фотографије и фото папир, зауљени и прљави папир;

Убрусе, папирне марамице и тоалет папир;

Испражњене конзерве од месних преоизвода, воћа и поврћа, металне тубе, алат, жицу, челичне траке, металне затвараче итд., као ни дозере или спеј дозе од боја и лакова.

ПС чаше од пића или од јогурта, пенасти ПС (стиропор), безбојну чисту фолију од ПЕ-ЛД, остале врсте пластике или мешане пластике;

Непровидне боце од средстава за личну и кућну хигијену;

Боце под притиском;