Апел суграђанима током грејне сезоне

22 јануара, 2020

ЈКП „Градска чистоћа“ апелује на суграђане, који за грејање користе чврста горива, да у контејнере и ПВЦ канте не бацају жар и недовољно охлађени пепео, јер је то најчешћи узрок изазивања ватре у судовима за одлагање отпада. Ватра веома брзо може да захвати комплетан садржај судова за отпад, што не само да проузрокује њихово уништавање, већ може да угрози и безбедност грађана.
Најчешће се, током грејне сезоне и немарног паљења судова за одлагање смећа, уништи више стотина контејнера, али и корпица за смеће постављених на улицама Београда, док се штета мери у стотинама хиљада динара. Поред материјалне штете, постоји и велика опасност да се пламен рашири на околно растиње или аутомобиле паркиране у близини контејнера, а угрожена је и безбедност пролазника.
Суграђани који станују у насељима са индивидуалном градњом и власници су ПВЦ канти за одлагање смећа, такође не би требало жар и недовољно охлађени пепео да одлажу у те канте, јер се врло брзо униште и представљају опасност и могу изазвати већи пожар.
Апелујемо на суграђане да у контејнере и ПВЦ канте за смеће бацају искључиво угашен и добро охлађен пепео, а не жар. Такође, грађани морају бити обазриви и са одлагањем другог потенцијално опасног отпада, јер само један упаљени пикавац од цигарете, може да направи велику штету.
„Градска чистоћа“ подсећа да су судови за одлагање смећа градски инвентар, који је уједно и својина свих грађана, те заједно треба да се потрудимо и да га очувамо.