„Чистоћа“ и сутра наставља јесењу акцију сузбијања крпеља

11 октобра, 2023

Београд, 11. октобар 2023. године – Сектор екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа“ ће и сутра, уколико то временске прилике дозволе, наставити јесењу акцију сузбијања крпеља на јавним градским површинама.   

У четвртак, 12. октобра акција сузбијања крпеља ће се спроводити у периоду од 10.00 до 14.00 часова и обухватиће јавне зелене површине на територији Београда: парк Ушће са приобаљем и околним парковима, парк у Новом Скојевском насељу, зелене површине Филмског града, Макишка страна Аде Циганлије, излетничке површине Авале, СЦ „Јајинци“, Кошутњак,  Спорстки центар Сурчин, Бојчинска шума, Топчидер и Хајд парк.

Динамика сузбијања крпеља зависи од резултата мониторинга и временских услова. Активност крпеља је условљена температуром и влагом као и дужином дана, а њихова бројност из године у годину варира у зависности од климатских услова. У нашим крајевима активност крпеља се јавља у два периода, у току пролећа и јесени. За време високих летњих, као и ниских зимских температура активност крпеља опада.

За сузбијање ових зглавкара користи се препарат који је регистрован од стране Министарстава за заштиту животне средине, уписан је у Привремену листу биоцидних производа, те грађани немају разлога за страх. Апелујемо на суграђане да екипама које спроводе третмане сузбијања крпеља омогуће несметан рад.