„Чистоћа“ поново ангажује авијацију у борби против комараца

25 августа, 2020

Београд, 25. август 2020. године – Екипе ЈКП „Градска чистоћа“ Београд, Сектора екологије и унапређења животне средине ће у наредна два дана, акције сузбијања одраслих форми комараца спроводити истовремено из ваздуха и са земље.

У среду 26. августа у 17:30 часова са аеродрома „Лисичји Јарак“ у Падинској скели полетеће три авиона ЈАТ привредне авијације како би се спровело двоипочасовно сузбијање комараца из ваздуха на укупно 6.000 хектара териорије града Београда, док ће екипе „Чистоће“ истовремено спроводити акцију сузбијања комараца са земље.

Директор ЈКП „Градска чистоћа“, Марко Попадић, каже да се ближи крај сезоне комараца, а да се као резултат синхронизованог третмана који ће се спроводити у наредна два дана очекује драстично смањење бројности ових инсеката.
„Тренутно немамо пораст бројности комараца, али како се ближимо крају сезоне што се очекује почетком октобра, дан се скраћује, а ноћи постају хладније, то ће резултирати повлачењем комараца унутра, па можемо очекивати да ћемо их више затицати у својим домовима. Због тога, желимо да у још већој мери смањимо њихов број и поново крећемо са синхронизованом акцијом са земље и из ваздуха, јер се она показала као најделотворнија. За два и по сата постигнемо резултате које радећи само са земље и воде не можемо направити ни за два дана“, објаснио је Попадић.
Он је истакао да лабораторија у оквиру „Градске чистоће“ још није детектовала вирус грознице Западног Нила у комарцима.
„Током августа наша лабораторија је анализирала око 10.000 изловљених комараца и ни у једном није изолован вирус Западног Нила. Било би добро да ову сезону тако и завршимо, иако појаву тог вируса очекујемо већ две недеље, за сада га још нема. Уколико се резултати тестирања промене о томе ћемо одмах обавестити јавност, али све чинимо да до појаве вируса не дође“, каже директор „Чистоће“, Марко Попадић.
Он је подсетио пчеларе из Београда и његове околине, да своје пчеле у среду и четвртак у периоду од 17:30 до 20:00 часова, када ће бити ангажована и авијација никако не пуштају на испашу, већ да их затворе у кошнице, јер пчеле спадају у групу осетљивих инсеката на биоциде који се користе против комараца.

У среду, 26. августа, екипе Сектора екологије и унапређења животне средине, вршиће третман сузбијања одраслих форми комараца уређајима са земље од 19:00 до 24:00 часа на локалитетима Котеж 1, 2 и 3, Борча 1 и 2, Мали Збег, Борча преток, Борча греда, Пут за Овчу 1 и 2, Попова бара 1 и 2, Овча, Падинска скела, гробље Мали Збег, Блок Зага Маливук и Грга Андријановић, Блок Бранка Момирова, Мали Рај, Браћа Марић, Звездарска шума, Шумице, Централно гробље, Кошутњак, Топчидерско гробље, Топчидер, Хајд парк, Бањичка шума, СП Јајинци, Ново гробље, Миљаковачка шума, Липовичка шума и гробље Орловача.

Авионски третман сузбијања комараца који истог дана почиње од 17:30 часова спроводиће се обухватајући површине Дунавац, Оповачки пут, Врбовски, Бесни фок, Широка греда, Падинска Скела, Ковилово, Јабучки Рит, Глогоњски Рит, Блок Бранка Момирова, Јојкића Дунавац, насип од Панчевачког моста ка Црвенки, Црвенка, Ратно острво, Насип од Панчевачког моста ка Малом Рају, Мали Рај, Бела Стена, бара Рева и насеље Заге Маливук.
Суграђани сваког радног дана од 07:00 до 15:00 часова могу да пријаве локације на којима примете повећано присуство комараца путем електронске поште на адресу ekologija@gradskacistoca.rs.