„Чистоћа“ сутра започиње јесењу акцију сузбијања крпеља

28 септембра, 2023

Београд, 28. септембар 2023. године– Сектор екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа“ ће у петак 29. септембра, уколико то временске прилике дозволе, започети јесењу акцију сузбијања крпеља на јавним градским површинама.

Акција сузбијања крпеља ће се спроводити у периоду од 10.00до 14.00 часоваи обухватиће јавне зелене површине Кошутњака, Аде Циганлије, СЦ „Јајинци“ и Новог Скојевског насеља.

Динамика сузбијања крпеља зависи од резултата мониторинга и временских услова. Активност крпеља је условљена температуром и влагом као и дужином дана, а њихова бројност из године у годину варира у зависности од климатских услова. У нашим крајевима активност крпеља се јавља у два периода, у току пролећа и јесени. За време високих летњих, као и ниских зимских температура активност крпеља опада. За сузбијање ових зглавкара користи се препарат који је регистрован од стране Министарстава за заштиту животне средине, уписан је у Привремену листу биоцидних производа, те грађани немају разлога за страх. Апелујемо на суграђане да екипама које спроводе третмане сузбијања крпеља омогуће несметан рад.