Дан комуналне делатности

7 септембра, 2019

Заменик градоначелника Горан Весић, помоћник градоначелника Андреја Младеновић и главни градски урбаниста Марко Стојчић присуствовали су данас обележавању Дана комуналне делатности, који се први пут организовао у српској престоници.

Они су на платоу испред Старог Двора обишли штандове београдских комуналних предузећа, упознали се са њиховом механизацијом и разговарали са радницима.

Весић је у истакао да је ово историјски дан, као и моменат да Град Београд и грађани кажу хвала радницима комуналих предузећа.

–У комуналаном систему Града Београда ради више од 20.000 људи. То су људи који одржавају паркове, који је греју овај град, који га чисте и снабдевају водом, који воде рачуна о паркирању и превозу, али и о животињама, комунланом реду и осветљењу. За њих непостоји радно време, непостоји викенд и празници јер комунални систем мора да функционише сваки дан, и то је наша обавеза према грађанима Београда – истакао је Весић.

Такође је додао да посао који обављају радници комуналних предузећа не може да се ради без љубави према граду и без осећаја одговорности.

–А радници комуналаних предузећа је имају и то не може да се надоканади ни са једном платом, јер знам кроз какве проблеме на двеном нивоу пролазимо у решавању тих проблема, како би овај град могао нормално да функционише – указао је заменик градоначелника.

Он је истакао да је комунална услуга у Београду све боља, као и да то може да се види и према изложеним машинама које користе комунална предузећа, а које су купљене у протеклих неколико година.

–Возни парк је протеклих неколико година озбиљно обновљен. То је зато што ова градска власт води више рачуна од својих претходника, као и зато јер Град у буџету има више новца. Пре пет година Град Београд је имао у буџету 630 милиона евра, док је ове године он достигао милијарду и 134 милиона евра. Из тог разлога већ другу годину за редом исплаћујемо солидарну помоћ радницима у комуналном систему и запосленима у Градској управи, не зато што је то солидарна помоћ већ зато што су ти радници то зарадили – указао је Весић.

Он је додао да су пред Градом Београдом нови изазови, јер овај град мора да се уређује и подсетио да су од ове године уведене и нове комуналне услуге као што је Врабац сервис.

–Уводићемо нове сервисе, обнављати нашу механизацију и трудити се да више пажње посветимо људима који раде у комуналном систему. Тако смо уз помоћ синдиката решили проблем радника који су по 10 или 15 година радили на одређено време – подсетио је Весић.

 

Он је указао да је Београд први град у свету који је почео да обележава Дан комуналне делатности и изразио очекивање да ће и други градови преузети ту добру праксу.

–Ми на овај начин треба да изазовемо осећај поноса код људи који раде у комуналном систему. И код оних који превозе грађане, и код оних који чисте град, уређују зеленило, одржавају зграде али и свих осталих – закључио је заменик градоначелника.

Догађају су присуствовали Секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш, директори београдских комуналних предузећа и представници синдиката.