Демонстранти поново уништавали градску имовину

9 јула, 2020

Београд, 9. јул 2020. године – ЈКП „Градска чистоћа“ најоштрије осуђује поновно уништавање градске имовине током синоћњег протеста на београдским улицама, јер причињена штета износи око 12.000.000 динара и мораће да буде плаћена новцем Београђана. ЈКП „Градска чистоћа“ подсећа све суграђане да имовина овог предузећа не припада само овом предузећу и Граду Београду, већ и свим житељима главног града Србије и апелује на демонстранте да не уништавају своју имовину.

Током ноћи између 8. и 9. јула у Београду је уништен још већи број судова за одлагање отпада, него прве ноћи протеста, тако да је материјална штета знатно већа. Запаљено је и демолирано 43 џамбо контејнера, 53 класичних, металних контејнера, 37 бетонских канти за одлагање ситног отпада, три рециклажна острва састављена од три џамбо контејнера и 16 рециклажни сетова, те процењена материјална штета износи скоро 12.000.000 динара.

Другу ноћ заредом, ЈКП „Градска чистоћа“ је морало да повуче комуналне раднике са других погона да би до јутра успели да очисте велику и веома запрљану површину центра града, како би саобраћај и живот у центру престонице могао нормално да функционише. На чишћењу велике количине смећа, које су протестанти после нереда оставили за собом на улицама Београда радило је 26 комуналних радника који су на терен изашли сат времена пре поноћи и радили све до 06.00 часова ујутро. На рашчишћавању центра града било је ангажовано и девет транспортних возила, четири ауто-чистилице, два возила за сакупљање контејнера, седам ауто-цистерни и једна грађевинска машина. Комунални радници су гасили ватру у контејнерима, сакупљали расуто смеће по улицама, уклонили демолиране судове за одлагање отпада и уклањали стакло са улица и тротоара.

Други напад на раднике „Чистоће“ за недељу дана

Ноћас око поноћи, у улици Андрије Хабуша на општини Земун, два непозната мушкарца су прво вербално, а онда и физички напала раднике ЈКП „Градска чистоћа“ током обављања редовног посла.
Док су радници празнили судове за одлагање комуналног отпада, два непозната мушкарца су им пришла и почела вербално да их вређају. Да би заштитио своје колеге реаговао је и возач камиона.
Међутим, након вербалног уследио је и физички напад у коме су се двојици мушкараца прикључила још четворица непознатих лица. Непознати нападачи су раднике прво гађали каменицама, а потом више пута ударили дрвеним моткама.

Један комунални радник задобио је теже повреде главе и руке, па је одвезен у Ургентни центар где му је пружена помоћ, док је други радник задобио лакше повреде ноге. Починиоци овог напада су побегли са лица места, а полиција је изашла лице места и обавила увиђај.
Ово је други физички напад на раднике „Чистоће“ за последњих седам дана. Нажалост, скоро свакодневно радници доживљавају вербалне нападе и увреде, а готово једном месечно долази и до тежих физичких напада који резултирају телесним повредама.