Дезинфекција прилаза установама здравствене заштите

20 марта, 2020

– ЈКП „Градска чистоћа“ од синоћ спроводи опсежну акцију дезинфекције јавних површина у оквиру прилаза установама здравствене заштите широм Београда и ова акција ће се континуирано спроводити са циљем да се спречи улазак корона вируса у здравствене установе што је од кључног значаја за њихов рад. Када екипе заврше дезинфекцију прилаза свим здравственим установама у Београду, почеће и дезинфекција површина које се налазе у кругу клиничких центара и болница.
У току ноћи екипе „Чистоће“ раствором натријум хипохлорита извршиле су прање прилаза КБЦ „Др Драгиша Мишовић – Дедиње“, КБЦ „Земун“, Клиничком центру Србије, Ургентном центру, Клиници за гинекологију и акушерство у Вишеградској, Универзитетској дечјој клиници „Тиршова“, Институту за здравствену заштиту мајке и детета Србије „Др Вукан Чупић“, Институту за трансфузију крви Србије, Клиници за инфективне и тропске болести „Проф.др Коста Тодоровић“, Институту за онкологију и радиологију Србије, ГАК „Народни фронт“, као и прилаза домовима здравља на ГО Стари град, Савски венац и Чукарица. Акција се наставља током дана како би се стигло и до свих осталих установа примарне, секундарне и терцијалне здравствене заштите на територији свих десет београдских општина из надлежности „Чистоће“.

Током ванредне ситуације, поред редовних активности одношења смећа и чишћења, екипе ЈКП „Градска чистоћа“ редовно перу улице, тротоаре, аутобуска стајалишта и судове за одлагање отпада помоћу дезинфекционог средства на бази хлора, које је прописала Светска здравствена организација као меру за спречавање ширења вируса короне.

Хигијена у граду Београду је у овом тренутку од кључне важности и из ЈКП „Градска чистоћа“ захваљују свим суграђанима који су са јавних површина склонили своја возила и тако омогућили екипама предузећа да несметано обављају дезинфекцију улица, тротоара и аутобуских стајалишта. „Чистоћа“ ће наставити са дезинфекцијом јавних површина које ће се обављати свакодневно, у три смене. Јуче је на градским улицама било 65 цистерни, 10 ауто-чистилица и осам хидро-перачица.

Суграђани се моле да у овим данима не занемаре и важност очувања и заштите животне средине, посебно у насељима где је, нажалост, примећено учестало формирање „дивљих“ депонија. Из „Чистоће“ подсећају да је од кључног значаја да се отпад правилно одлаже и искључиво на места за то прописана, како би екипе предузећа у ванредним околностима могле да буду ефикасне у одржавању хигијене у граду Београду. Из „Чистоће“ подсећају суграђане да затварају контејнере након одлагања смећа, како се оно не би осипало на јавне површине и да за то користе ножне папуче, како не би долазили у контакт са контејнером.

ЈКП „Градка чистоћа“ апелује на суграђане да у комуникацији са комуналним радницима на терену држе одстојање од два метра, због сопствене, али и због заштите запослених у „Чистоћи“, који без обзира на ванредну ситуацију раде 24 часа дневно у корист свих Београђана.