Екипе ЈКП „Градска чистоћа“ сутра сузбијаjу крпеље

19 јуна, 2023

Београд, 19. јун 2023. године – Сектор екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа“ ће током сутрашњег дана спровести акцију сузбијања крпеља на јавним зеленим градским површинама .   

Акција сузбијања крпеља ће се спроводити у уторак, 20 јуна у периоду од 10.00 до 14.00 часова и обухватиће јавне зелене површине на територији града Београда, и то: Кошутњака, Пионирског града, парка Беле воде, Липовичке шуме, Миљаковачке шуме, Аде Циганлије, Филмског града, Нове Скојевске улице, Макишке стране Аде Циганлије, Авале, СП „Јајинци“, потеза приобаља уз Саву од Блока 70а до Блока 45 и ка Галовици, Калемегдана, Аде Хује, Бојчинске шуме, СЦ „Сурчин“, као и зелене површине на територији Сурчина, Гроцкe, Младеновца, Барајева и Лазаревца. По потреби третмани ће се спровести и на другим зеленим површинама у граду.

Динамика сузбијања крпеља зависи од резултата мониторинга и временских услова. Активност крпеља је условљена температуром и влагом као и дужином дана, а њихова бројност из године у годину варира у зависности од климатских услова. У нашим крајевима активност крпеља се јавља у два периода, у току пролећа и јесени. За време високих летњих, као и ниских зимских температура активност крпеља опада.

За сузбијање ових зглавкара користи се препарат који је регистрован од стране Министарстава за заштиту животне средине, уписан је у Привремену листу биоцидних производа, те грађани немају разлога за страх.

 Апелујемо на суграђане да екипама које спроводе третмане сузбијања крпеља омогуће несметан рад као и пчеларе да предузму потребне мере за заштиту пчела током спровођења третмана.