Градоначелник у посети рециклажном центру

4 фебруара, 2020

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас велики рециклажни центар ЈКП „Градска чистоћа“ на Ади Хуји, у коме је на пословима сепарације отпада запослено 50 радника. Радојичић је том приликом најавио повећана улагања Града када је рециклажа у питању и рекао да је циљ да свака од 17 београдских општина има по једнан рециклажни центар.

– Ради се ручно, одваја се папир, картон, стакло, пластика, метал… Одвојени отпад се пресује и одлази у даљу процедуру рециклаже. Важно је да отпад који се третира на овај начин може да се користи за циркуларну економију и да се тако дође до новца за заштиту животне средине или унапређење рада рециклажних острва. На тај начин током прошле године ЈКП „Градска чистоћа” је зарадила четири милиона евра, али и поред тога нема сумње да има места за напредак. Доласком у рециклажни центар желимо да покажемо грађанима начин на који се рециклирани отпад даље третира, а уједно да им дамо потпуну информацију како би били сигурни да одвајање отпада пружа вишеструке бенефите – рекао је Радојичић.

Према његовим речима, током прошле године забележено је повећање од 20 одсто када је у питању укупна количина рециклираног отпада у Београду, уз улагање од 495 милиона динара за унапређење ове области.

– Ове године за исту сврху планирано је 520 милиона динара, а требало би напоменути да је у плану и постављање додатних 640 рециклажних звона, од којих би 240 било за стакло, а 400 за одлагање картона, пластике и метала. Такође, спремно је 25.000 нових плавих канти за сепарацију отпада, а биће постављено и 300 подземних контејнера за одлагање рециклабилног отпада. Све то, наравно, није довољно, будући да желимо бројку од 30.000 контејнера, како би сви грађани имали могућност за рециклирање отпада. У развијенијим земљама то је уобичајено и важно је да сви заједно уложимо напор да кренемо истим путем – истакао је градоначелник.

Радојичић је додао да ћемо на тај начин побољшати квалитет животне средине, а град ће, како је рекао, сигурно бити лепши и уреднији.

– Осим чврстог отпада, важна тема је и третман отпадних вода, јер ће уз мере за смањење аерозагађења и коришћења прихватљивијих извора енергије, животна средина у Беораду бити значајно заштићенија. Такође, значајно је и решавање проблема дивљих депонија, а део решења је сигурно пројекат фабрике за прераду отпада у Винчи – закључио је Радојичић.

Директор ЈКП „Градска чистоћа” Марко Попадић је рекао да је рециклажа једна од најважнијих области пословања ЈКП „Градска чистоћа”.

– Тако ће бити и у текућој години, захваљујући помоћи коју кроз Секретаријат за заштиту животне средине добијамо од Града Београда. Улажемо новац у подземне контејнере и канте за индивидуална домаћинства, тако да имамо простора за даљи напредак у области рециклаже. То је једини начин да сачувамо планету и да имамо здравију животну средину у нашој непосредној околини – рекао је Попадић.