Ларвицидни третман од данас још интезивнији

19 априла, 2022

У „Чистоћу“ стигле амфибије

Београд, 19. април 2022. године – У ЈКП „Градска чистоћа“ Београд, Сектор екологије и унапређења животне, стигла су два амфибијска возила која ће спровођење третмана ларви комараца учинити још бржим и ефикаснијим.

Ларвицидни третман у циљу смањења бројности комараца спроводи се од средине марта у Београду претежно на каналима, каналиским мрежама и изливима Саве и Дунава. Третман ларви комараца спроводи се ручно апликацијом средства на водене површине, а оперативци до локација стижу помоћу 40 теренских возила, чамцем, а од сада и помоћу две нове амфибије.
Амфибија је посебна врста моторног возила које се може кретати по земљи и води. Када се креће по земљи користи погон точковима, док се за кретање по води користе посебни пропелери односно елисе. Због своје мултифункционалности и могућности кретања на више начина, амфибијска возила олакшаће рад оперативцима на терену и омогућити спровођења ларвицидног третмана на локацијама до који се никада раније није стизало. Поред ларвицидног третмана захваљујући амфибијама почиње да се ради и мониторинг ларви на до данас недоступним локацијама.

„Неборбене амфибије се у многим земљама користе чак и за туристичке обиласке, док ће наше амфибије са погоном 8×8 бити намењена за рад на превенцији и сузбијању комарца и представљаће незмањивог помоћника у овом послу. За ова возила практично не постоје препреке тако да ће од сада наше екипе успевати да лаарвицидним третманом обухвате локације до којих никада нисмо успели да стигнемо. За теренска возила нераван терен не представља проблем, али не можемо стићи до свих излива река јер нас у томе спречава муљ, док нас чамцима са река у приласку спречава густо растиње кроз које не можемо да се пробијемо. У овом случају амфибије решавају проблем, а резултат ће надамо се бити смањена бројност одрааслих комарца. Очекујемо да се они појаве средином маја када ћемо у складу са мониторингом и временским прикликама кренути и сузбијање одраслих комараца паралелно са наставком ларвицидног третмана.“, рекао је Марко Попадић, директор ЈКП „Градска чистоћа“.