На Врачару контејнери са системом закључавања

4 децембра, 2019

Београд, 4. децембар 2019. године – ЈКП „Градска чистоћа“ данас пушта у рад обновљене подземне контејнере у Његошевој улици на Врачару, а који ће бити закључани. Подземне контејнере за одлагање класичног комуналног отпада ће моћи да користе само станари околних зграда уз помоћ специјалних кључева, док ће подземни контејери за одлагање рециклабила бити доступни свим корисницима.

Контејнери са системом закључавања су део пилот пројекта који град Београд спроводи по угледу на светске метрополе. Контејнери у централним градским општинама су преоптерећени, јер их, осим станара околних зграда, недозвољено користе и бројни угоститељски објекти.

– Тагове, односно специјалне кључеве, помоћу којих ће моћи да се користе подземни контејнери за комунални отпад, добило је око хиљаду домаћинстава у делу Његошеве улице на општини Врачар. У контејнерима се налазе и специјални сензори преко којих ће наши радници имати податке о попуњености контејнера, на основу чега ће бити планирано пражњење, па се неће стварати застој у саобраћају у овој, иначе, прометној улици. Такође, на овај начин ће бити обезбеђено ефикасније и рентабилније пословање – рекао је Марко Попадић, директор ЈКП „Градска чистоћа“. Он је додао да ће се на овај начин решити и проблем нагомилавања отпада, јер на тротоарима постоји довољно корпица за одлагање ситног отпада за пролазнике, као и подземни контејнери намењени за одлагање рециклабила који се налазе поред закључаних контејнера.

– Свако домаћинство је добило по два кључа, а сва правна лица су у обавези да, са неким од оператера, потпишу уговор о одношењу отпада, те да отпад више не одлажу у контејнере који су намењени за одлагање комуналног отпада домаћинстава. Ово је до сада стварало велики проблем, који ће, надамо се, овим пројектом бити трајно решен – нагласио је Попадић.

С обзиром да се ради о експериметалном пројекту, ЈКП „Градска чистоћа“ ће пратити реални учинак, па ће на основу резултата размотрити могућност постављања контејнера са системом закључавања и на друге локације.