Нови џамбо контејнери на Звездари, Савском венцу и…

16 августа, 2022

Београд, 16. август 2022. године – ЈКП „Градска чистоћа“ наставља акцију замене старих и дотрајалих контејнера потпуно новим, на територији београдских општина.

Током данашњег и сутрашњег дана са терена ће укупно бити повучено 303 класична надземна контејнера запремине 1.1 метар кубни, а биће постављено 194 нових џамбо контејнера запремине 3.2 кубика, и то: на Звездари ће 18 дотрајалих контејнера бити замењено са 9 потпуно нових џамбо контејнера, на Савском Венцу 57 старих контејнера биће замењено са 50 потпуно нових џамбо судова за одлагање комуналног отпада, док ће на Вождовцу 228 дотрајалих контејнера бити замењено са 135  нових џамбо контејнера.

Промена технологије одношења отпада уз замену дотрајалих контејнера потпуно новим и функционалним џамбо контејнерима који својом запремином мењају чак три класична надземна суда од 1.1 кубика,  ће допринети побољшању комуналне услуге одлагања отпада и позитивно утицати на изглед  престоничких улица.

Џамбо контејнери заузимају мањи део јавне површине, а запримају веће количине отпада. Поклопци ових контејнера су увек затворени па животиње луталице и птице не могу осипати отпад ван контејнера, који се иначе, отвара помоћу ножне папуче што суграђанима знатно олакшава њихову употребу. Поред унапређења комуналних ефеката, џамбо контејнери имају и предност јер не поседују точкиће, па је њихово померање, изузев камионима „Градаске чистоће“, готово онемогућено. Несавесним измештањем контејнера се учесници у саобраћају доводе у опасност, а нова технологија одлагања отпада у џамбо контејнере решава овај проблем.

У главном граду у овом тренутку постоји нешто више од 30. 000 судова за одлагање комуналног отпада у десет градских општина које су у надлежности ЈКП „Градска чистоћа“.

Замена старих, дотрајалих и оштећених судова за одлагање комуналног отпада новим обавља се редовно. Циљ ЈКП „Градска чистоћа“ је чистији, лепши и здравији град за све његове грађане и посетиоце. Изузетно је важно очувати судове за комунални отпад како би били у функцији и на корист житељима главног града Србије, јер представљају једну од главних карика у одржавању хигијене града, представљају градски инвентар и припадају свим Београђанима. ЈКП „Градска чистоћа“апелује на све грађане да уложе додатни труд како би контејнери остали очувани и у функцији. То значи да у ове контејнере не одлажу шут и други грађевински отпад, кабасти отпад, недовољно угашени пепео и жар што су најчешћи узроци оштећења и изазивања ватре која доводи до њиховог трајног уништења.