Почела акција „Пролећно чишћење Београда”

16 априла, 2021

Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас уклањању дивље депоније с гробља у Малом Мокром Лугу, чиме је почела традиционална акција „Пролећно чишћење Београда”.
–Град Београд сваког априла од 2014. године чисти престоницу у сарадњи са грађанима и комуналним предузећима. У пролећном чишћењу биће уклонењено скоро 40 дивљих депонија. Акција ће обухватити и уклањање графита са фасада и чишћење приобаља – најавио је Весић.
Указао је да је иницијативу за уклањање депоније на гробљу у Малом Мокром Лугу упутила грађанка Биљана Дојчиновић. Ова иницијатива представља прави пример добре сарадње са грађанима, додао је заменик градоначелника.

– Треба истаћи да ова депонија није настала случајно, већ да је резултат организоване мафије која од грађевинских фирми преузима грађевински отпад и уместо да га возе у Винчу остављају га по граду. Полиција је већ водила поступке, али како би се тој мафији стало на пут мора да дође до измене појединих закона. Мењаће се Закон о кривичном поступку, који ће омогућити одузимање камиона, као и измена Закона о планирању и изградњи који ће обавезати инвеститора да пре добијања употребне дозволе достави доказ о кретању грађевинског отпада – најавио је Весић.
Он је истакао да се у граду појављују и депоније комуналног отпада које сами правимо.

–Морамо да подигнемо свест да се одговорније понашамо према животној средини, јер није решење да сваке године изнова правимо депоније и онда трошимо ресурсе да их уклонимо – указао је Весић.
Када је реч о уређењу гробаља, Весић је подсетио да је прошле године Скупштина града донела одлуку о њиховом уређењу, без обзира да ли су у власништву града, општине или су сеоска гробља.

–Та одлука ће почети да се примењује, укључујући и ово гробље у Малом Мокром Лугу. Гробље ће бити ограђено, а Општина Звездара ће урадити стазе. Морамо да покажемо поштовање према онима који су нас напустили – истакао Весић.

Када је реч о уређењу Малог Мокрог Луга, Весић је истакао да ће изградња спољне магистралне тангенте поптуно изменити тај део града. Биће боље повезани са градом, што ће условити већу вредност кућа и плацева у овом делу града, закључио је Весић.

Председник општине Звездара Владан Јеремић рекао је да данашња акција потврђује добру комуникацију са грађанима, уз конкретан резултат на терену и захвалио се Граду Београду и комуналним предузећима на помоћи.

–Наша је обавеза да апелујемо на савест грађана да воде рачуна о одлагању комуналног отпада, јер је несхватљиво да и на гробљима затичемо депоније. На нама је да кроз законску регулативу уредимо ову област, док је Општина Звездара формирала радну групу која се бави проблематиком овог гробља – навео је Јеремић.

Подносилац иницијативе Биљана Дојчиновић се захвалила заменику градоначеника и општини Звездара јер су, како је истакла, имали слуха да се уклони депонија са гробља у Малом Мокром Лугу, као и да се настави са његовим уређењем.

Догађају су присуствовали директор ЈКП „Градска чистоћа” Марко Попадић и вд директора ЈКП „Београдски водовод и канализација” Страхиња Даниловић.