Почиње пролећно сузбијањe крпеља у Београду

13 априла, 2022

Београд, 13. април 2022. године – ЈКП „Градска чистоћа“ Београд, Сектор екологије и унапређења животне средине ће у четвртак 14. априла 2022. године спровести мере контроле и смањења популације крпеља на јавним површинама на територији града Београда.

Велика акција сузбијања крпеља ће се спроводити у периоду од 10.00 до 14.00 часова и обухватиће јавне зелене површине. Третираће се површине Липовичке шуме, СП „Јајинци“, Миљаковачке шуме, Бањице, Хајд парка, Топчидера, Кошутњака, Пионирског града, Филмског града, Нове Скојевске, парка на Бановом брду, парка Беле воде, Аде Циганлије, Звездарске шуме, Миријевског венца, Нови Београд-Ушће са приобаљем и околним парковима, потез приобаља блок 45-Галовица, потез Макиша (десна обала Саве), Степиног гаја, Авале (излетничке површине), Шумица, СЦ „Сурчин“ и Бојчинске шума. По потреби биће обухваћене и друге површине као што су паркови, излетишта, шеталишта, парк шуме, шуме, дечија игралишта, спортске центре и друге зелене површине на којима борави већи број људи и животиња.      

Сузбијања крпеља спроводе се уколико временске прилике то дозволе, а за потребе хемијског третмана ових зглавкара користи се препарат који је регистрован од стране Министарстава за заштиту животне средине и који је уписан у Привремену листу биоцидних производа.

Препоруке за суграђане:

  • Избегавати шетњу, посебно босих ногу, кроз високу траву, жбуње, неуређене зелене површине.
  • Избегавати лежање на земљи или одлагање гардеробе на неуређеним зеленим површинама.
  • Носити гардеробу дугачких рукава и дугих ногавица светлијих боја, јер се тако ове пауколике артроподе могу лакше уочити.
  • Носити затворену обућу и чарапе.
  • Могу се користити репеленти, али они не пружају 100% заштиту.
  • При повратку из шетње по природи неопходно је темељно преконтролисати кожу, нарочито оне делове тела на којима је кожа нежнија тј. крпељима лакша за убадање.
  • Детаљно преконтролисати кућне љубимце. У преношењу и расејавању крпеља из природе, кућни љубимци моги имати велики допринос, па је неопходно спровести и њихову заштиту.
  • Потребно је адекватно одржавање дворишних површина у личном власништву.
  • Уколико се и поред примењених мера опрезности примети убод крпеља, неопходно је јавити се најближој здравственој установи.

Апелујемо на суграђане да екипама које изводе третмане сузбијања крпеља омогуће несметан рад, а на пчеларе да предузму потребне мере како би заштитили пчеле током спровођења акција.

Житељи Београда сваког радног дана од 07.00 до 15.00 часова могу да пријаве локације на којима примете присуство крпеља путем електронске поште на адртесу ekologija@gradskacistoca.rs