Подршка рециклажи Павиљони од пластичног амбалажног отпада

26 јула, 2021

Београд, 24. јул 2021. године – ЈКП „Градска чистоћа“ као друштвено одговорно предузеће континуирано спроводи различите активности и едукације које утичу на подизање свести и развоју рециклаже у Београду. Зато се заједно са Секретаријатом за заштиту животне средине, ЈП „Ада Цингалија“ и Архитектонским факултетом Универзитета у Београду и удружењем грађана „Фокус арт“ прикључило спровођењу пројекта „Рециклирај – направи круг“.

Циљ пројекта је да истакне значај рециклаже и заштиту животне средине. Кроз њега ће се по угледу на друге светске метрополе, на иновативан начин спојити архитектура и заштита животне средине израдом две просторне инсталације у форми павиљона од пластичног амбалажног отпада које ће Београђанима по завршетку израде, у септембу, бити представљене.

„Драго нам је што је управо „Градска чистоћа“ предузеће које се препознаје као лидер у развоју рециклаже и највећа подршка њеном развоју кроз различите едукативне акције. Овај пројекат је иновативан и има за циљ да прикаже оно на шта изнова подсећамо суграђане, а то је да рециклабил није само отпад. Имаћемо прилику да видимо како пластичне боце могу послужити у уметничке сврхе. За потребе прикупљања рециклабила „Градска чистоћа“ је поставило судове за прикупљање пластичне амбалаже на простору Аде Циганлије, а по завршетку изложбе преузећемо рециклабил који ће бити преусмерен у хуманитарне сврхе. Рециклабил је сировина која изнова може да се користи и од изузетне је важности да се до тог отпада дође како не би завршавао у природи где само нарушава квалитет животне средине, а циљ сваког појединца мора бити њено очување„ рекао је директор ЈКП „Градска чистоћа“, Марко Попадић. Архитектонске инсталације представљене на изложби “Направи круг“, која ће се одржати на простору Аде Циганлије, неће бити само експонати, већ ће имати своју употребну вредност и биће на располагању Београђанима до завршетка пројекта.