Припаднице лепшег пола за воланом специјализованих возила „Чистоће“

2 новембра, 2020

Београд, 2. новембар 2020. године – За воланом специјализованих возила у ЈКП „Градска чистоћа“ све чешће се налазе припаднице лепшег пола. Тиме се предузеће за претходних 136 година постојања није могло похвалити, јер жена возача ангажованих у ЈКП „Градска чистоћа“ није било.
Тијана Шобота и Јелена Матић су возачи-оперативци на пословима дезинфекције, дезинсекције и дератизације.
„Иако су Тијана и Јелена возачи Б категорије, као и много припадница лепшег пола у данашње време, оне ипак обављају врло специфичан и комплексан посао. Поред тога што су одлични возачи, оне управљајући специјализованим возилима истовремено обављају и послове дезинфекције, системске дератизације, сузбијају комарце и крпеље. Њихов посао захтева и припрему препарата и других биоцидних средства за потребе ДДД, као и учествовање у пословима мониторинга. Изузетно сам поносан на то што у нашим редовима имамо све више жена возача и оперативаца, врло способних и одговорних које радне задатке извршавају без грешака и пропуста. Оне су још један доказ да нема поделе на мушке и женске послове и веома ми је драго што су део нашег колектива“, изјавио је Марко Попадић, директор ЈКП „Градска чистоћа“.
Тијана Шобота има високу школску спрему, али је то није омело да се опроба у овом послу и постане возач специјалног возила.
„Драго ми је што ниједног тренутка нико није поставио питање како ће једна жена да ради посао који углавном обављају мушкарци. Иако имам завршену високу школу, нисам се либила да почнем да радим овај посао. Сматрам да је стицање искуства важно за напредовање у послу, а после вишегодишњег рада могу рећи да сам задовољна и да ћу и даље давати свој максимум“, каже Шобота.
Њена колегиница, Јелена Матић је иначе лабораторијски техничар, али се одлично сналази у послу који ради.
„Сасвим непланирано сам почела да се бавим овим послом, али не кајем се. Простора за лични напредак увек има, питање је само колико се трудите. Нас две смо сјајн тим и посао обављамо беспрекорно, а посебно ми је драго што смо део великог и успешног колектива“, истиче Матићева.