Промена технологије одношења отпада у Земуну

22 јуна, 2021

Београдско насељe Галеника прелази на џамбо контејнере

Београд, 22. јун 2021. године – ЈКП „Градска чистоћа“ почело је пројекат промене технологије сакупљања и одношења отпада на територији ГО Земун. У београдском насељу Галеника данас је повучено са терена укупно 85  класичних надземних контејнера запремине 1.1 метар кубни, а постављено 57 нових џамбо контејнера запреминe 3.2 кубика.

Предност џамбо контејнера огледа у томе што они заузимају мањи део јавне површине, а запримају веће количине отпада. Такође, поклопци ових контејнера су увек затворени па животиње луталице и птице не могу осипати отпад ван контејнера. Он се отвара помоћу ножне папуче, што суграђанима знатно олакшава употребу контејнера. Поред унапређења комуналних ефеката, џамбо контејнери имају и предност у томе што немају точкиће па је њихово померање, изузев камионима „Градаске чистоће“, готово онемогућено.

Несавесним измештањем контејнера се учесници у саобраћају доводе у опасност, а нова технологија одлагања отпада у џамбо контејнере решава овај проблем.

У наредним данима акција промене технологије се наставља у насељу Земун поље.

Апелујемо на суграђане да савесно одлажу отпад, да га не остваљају поред контејнера или на зелене и друге јавне површине које немају ту намену. Такође, потребно је да заједно водимо рачуна о постављеним судовима за одлагање отпада како би нам дуже служили и били у функцији.