Шта све ради „Градска Чистоћа“ у Београду

28 марта, 2019

О свему са чиме се свакодневно суочавамо директор ЈКП „Градска чистоћа“ Марко Попадић изнео је у интервјуу за Телеграф.

Да ли је почело пролећно сређивање Београда и шта оно подразумева?– Званично, режим пролећног уређења, по ком ми радимо, креће 1. априла, али смо већ кренули са појачаним интензитетом уређења града када су нам то временске прилике дозволиле. Због зимског режима нисмо смели да перемо улице и саобраћајнице када се температура спуштала испод четири степена, па смо сад почели са умивањем наше престонице после зиме – каже Попадић.

Да ли је тешко одржавати престоницу чистом?

– То није нимало лак посао. Оно што је највећи проблем јесте што људи не воде добољно рачуна о чистоћи и ми сами прљамо наш град. Не постоји ни та механизација, ни тај број људи који може да очисти град ако ми сами не водимо рачуна и ако свако од нас не доприносе да град буде чистији – апелује директор „Градске чистоће“.

Најављено је да ћете ускоро на 10 локација поставити нова рециклажна острва. Које су локације у питању и како наши суграђани реагују на рециклирање? Да ли можемо некако да их подстакнемо да буду активнији у томе?

– Код нас је рециклирање у повоју. Ми смо у претходних неколико година поставили 57 рециклажних острва. Ова острва подразумевају контејнер за одлагање биолошког отпада, контејнер за одлагање ПЕТ амбалаже, и контејнер за одлагање МЕТ амбалаже. Тамо где има потребе и где је већи број угоститељских објеката, постављамо и звона за стакло. Наши суграђани са одушевљењем реагују на то што им стварамо прилику да могу да врше ту примарну селекцију отпада јер тако могу да врше селекцију отпада на месту њеног настанка – каже Попадић.

Колико је битно едуковати децу предшколског узраста о рециклирању?

– То је, можда, и најважнија ствар. Зато ћемо се у наредном периоду доста усредсредити на децу предшколског узраста и раног школског узраста како би у тим годинама стекли навике о примарној селекцији отпада. Свакако да ће касније како буду одрастали они то преносити на њихове родитеље, баке, деке, а сутра и на њихову децу – објашњава Попадић.

Спроводите још једну акцију. У питању је подела бесплатних ПВЦ канти. Ко ће их све добити?

– Претходног викенда смо кренули са том акцијом. Поделили смо у насељу Ледине канте за 600 домаћинстава. Оно што морам да напоменем је да ЈКП „Градска чистоћа“ бесплатно донира по две канте сваком домаћинству: зелену канту за биолошки отпад и плаву канту за одлагање рециклабила, па тако и грађани у приградским насељима добијају могућност да у свом дворишту почну да рециклирају. У плану нам је да у априлу, мају и јуну завршимо делове Железника, као и делове Палилуле и још неке делове Новог Београда – јасан је директор ЈКП „Градска чистоћа“.

Нажалост, мало суграђана зна да сваког првог викенда у месецу „Градска чистоћа“ организује бесплатну акцију одношења кабастог отпада.

– На сајту „Градске чистоће“ постоји контакт телефон који сваки суграђанин може да позове и да каже које су то отприлике количине отпада које има и када би њима одговарало да га изнесу. Наше службе им се јаве и одмах се појаве, и однесу тај отпад. Само тако се тај отпад неће разносити и неће се стварати нове депоније. Зато апелујем на грађане да погледају на сајту „Градске чистоће“ контакт телефон и да нам се јаве. Морам да кажем да се сада, у овом периоду, када људи сређују своје подруме и станове, појављују велике количине кабастог отпада. Да то не био остајало на тротоару, поред контејнера, најбоље је да позову наше погоне и ми ћемо се за то постарати – апелује Попадић.

Проблем са овим отпадом је што може оштетити контејнер, али и камион.

– Нажалост, то је велики проблем јер доста наших суграђана у контејнере одлаже и шут и грање. Ја бих апеловао овом приликом да то не раде јер то није дозвољено, а самим тим, праве велику штету нашем предузећу: ем контејнеру који ће оштетити, а још је можда и горе што ће оштетити камион када се контејнер испразни у њега. Тада долази до великих кварова и хаварија, а поправке тих кварова уопште нису мале – каже Попадић.

Поред одношења кабастог смећа, „Градска чистоћа“ обавља и чишћење септичких јама у приградским насељима која нису прикључена на градску канализациону мрежу. Да ли се и за ово Београђани пријављују на исти начин?

– И за ову акцију грађани могу да нам се јаве преко броја телефона који имамо на сајту, кажу нам локацију, наше службе им закажу термин, дођу и одраде. Ми имамо дозвољена места где тај отпад носимо, па је боље да зову нас уместо неке друге који тај отпад, нажалост, истоварају на доста места на којима не би смели – упозорава Попадић.

Лепа вест за „Градску чистоћу“ је да је обновљен возни парк, а у плану су и нова улагања.

– Поменуо бих значајну инвестицију: ове године ћемо набавити 25 нових цистерни. У историји „Градске чистоће“ није набављен толики број возила. Са набавком тих цистерни свакако ће и наш град бити чистији, лепши и уређенији – каже на крају разговора директор „Градске чистоће“.