Сутра финале такмичења „Еко-квиз“ београдских основаца

28 марта, 2023

Београд, 28. март 2023. годинеУ среду, 29. марта ЈКП „Градска чистоћа“ организоваће финално такмичење београдских основаца, „Еко-квиз“ у којем ће учествовати екипе ученика виших разреда четири београдске  основне школе. Победничка екипа наступиће 21. априла у финалу републичког такмичења у Установи културе „Театар Вук“ где ће се у играма и квизу знања окушати и школе победнице из Вршца, Горњег Милановца и Зрењанина.   

ЈКП „Градска чистоћа“ ово значајно еколошко такмичење организује од 2014. године уз подршку Скупштине града Београда, са изузетком протекле две године када такмичење није одржано због епидемиолошке ситуације.  Сада, седму сезону за редом предузеће наставља успешну традицију надметања ученика виших разреда основних школа.

У протеклој години Сектор за еколошку едукацију и информисање овог предузећа се на време припремио како би већ почетком 2023. године наставио да спроводи спортско-едукативно, наградно надметање школараца у знању о веома важним еколошким темама, како у београдским основним школама, тако и у школама широм Србије.

Овим је значај такмичења подигнут на виши, државни ниво, на шта су запослени овог сектора посебно поносни.

               Дакле, Еко квиз је пројекат едукативног карактера намењен ученицима од петог до осмог разреда основне школе, а циљ овог такмичења је подизање нивоа свести основаца о значају животне средине и нивоа информисаности  о рециклажи и екологији.

Испред сваке школе наступа екипа од четири члана и то по један ученик петог, шестог, седмог и осмог разреда. Такмиче се по четири школе, од којих две боље пролазе у наредни круг такмичења. Квиз је конципиран тако да се састоји из три дела: први део је Еко играоница, други квиз знања, а трећи део је Еко слагалица, који се бодују по тачно утврђеним пропозицијама.

JКП „Градска чистоћа“  ће наставити да спроводи атрактивне едукативне кампање попут Еко- квиза, посебно за наше најмлађе суграђане и школарце, који су увек у фокусу Сектора за еколошку едукацију и информисање, имајући у виду да су значај заштите животне средине и екологије и даље теме о којима се највише говори, и на које је усмерена највећа пажња јавности.