Важно – детектован вирус Западног Нила

4 јула, 2022

У изловљеним комарцима на територији Београда детектован вирус Западног Нила

 Београд, 4. јул 2022. године – Лабораторија Сектора екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа“ током анализе изловљених комараца са територије града Београда детектовала је вирус  Западног Нила на 6 локација, врло специфичном и сензитивном методом PCR-a. 

Тренутно у клопкама доминирају комарци рода Culex тзв. кућни комарци, који су управо преносиоци овог вируса. Реч је о комарацима изловљеним у београдским општинама Палилула, Сурчин и Барајево. Из тог разлога ће у овим општинама бити појачани третмани сузбијања одраслих јединки комараца, а суграђанима се саветује повећан опрез.

 За ларве ових комараца је карактеристично да се развијају у водама богатим органском материјом, какве се срећу у каналима на територији наведене три општине. Поред тога, ове ларве се развијају и у воденим стаништима које је направио човек, као што су септичке јаме, саксије, канте и бурад с водом, олуци, аутомобилске гуме, фонтане, украсна језера и томе слично. Из тог разлога апелујемо на грађане да у циљу смањења бројности ових комараца редовно са својих имања уклањају предмете и посуде у којима се може задржавати вода, као и да редовно чисте олуке и празне септичке јаме.

Директор ЈКП „Градска чистоћа“ Марко Попадић позвао је суграђане да сада покажу додатан степен одговорног понашања.

-Молимо суграђане да се понашају савесно, да обавезно користе репеленте, мрежице против комарца и да избегавају боравак напољу током периода највеће активности ових инсеката што је у термину од 19.00 до 24.00 часа, када и наше екипе спроводе акције сузбијања комараца. Појава вируса Западног Нила  је била очекивана. Нажалост, наше сумње су се обистиниле и зато апелујем на суграђане да буду опрезни и не занемарују симптоме, те да се обавезно јаве лекару услед појаве високе температуре, главобоље, малаксалости или осипа у пределу грудног коша-  каже директор ЈКП „Градска чистоћа“, Марко Попадић који је још једном апеловао на суграђане да не ометају акције предузећа и дозволе екипама интезивно сузбијање комараца, јер је то у овом тренутку најважније.

Он је упозорио да свако ометање акција сузбијања комараца доводи у опасност здравље свих Београђана.

Сектор екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа“ наставиће свакодневно спровођење мониторинга бројности комараца на 24 различите локације на територији Београду,  што укупно чини око 320 различитих тачака обрађених током једног месеца, док ће лабораторија наставити анализе изловљених узорака.

Сектор екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа“  од ове године богатији је за два чамца помоћу којих се врло успешно обављају третмани сузбијања како одраслих форми комараца,  тако и ларвицидни третмани.  Такође, богатији је и за два специјализована амфибијска возила помоћу којих се досеже до врло неприступачних терена, што је од посебног значаја за мониторинг комараца и ларвицидне третмане.

Житељи Београда сваког радног дана од 07.00 до 15.00 часова могу да пријаве локације на којима примете повећано присуство комараца путем електронске поште на адресу ekologija@gradskacistoca.rs