Важно – детектован вирус Западног Нила

5 јула, 2021

У изловљеним комарцима на територији Београда детектован вирус Западног Нила

 Београд, 05. јул 2021. године – Лабораторија Сектора екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа“ током анализе изловљених комараца са територије града Београда детектовала је вирус Западног Нила, те се суграђанима саветује повећан опрез.

„Молимо суграђане да се понашају одговорно, да обавезно користе репеленте, мрежице против комарца и да избегавају боравак напољу током периода највеће активности ових инсеката што је у термину од 19.00 до 24.00 часа, када и наше екипе спроводе акције сузбијања комараца. Појава вируса Западног Нила је била очекивана, зато смо и ушли у процес ангажовања авијације. Нажалост, наше сумње су се обистиниле и зато апелујем на суграђане да буду опрезни и не занемарују симптоме, те да се обавезно јаве лекару услед појаве високе температуре, главобоље, малаксалости или осипа у пределу груног коша“, каже директор ЈКП „Градска чистоћа“, Марко Попадић који је још једном апеловао на суграђане да не ометају акције предузећа и дозволе екипама интезивно сузбијање комараца, јер је то у овом тренутку најважније.„Надам се да суграђани разумеју да свако ометање акција сузбијања комараца доводи у опасност здравље свих Београђана“, упозорио је Попадић.

Сектор екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа“ наставиће свакодневно спровођење мониторинга на 24 локације на територији Београда, док ће лабораторија наставити анализе изловљених узорака.

Житељи Београда сваког радног дана од 07.00 до 15.00 часова могу да пријаве локације на којима примете повећано присуство комараца позивом на бесплатни број телефона 0800 000 807 или путем електронске поште на адресу ekologija@gradskacistoca.rs