Весић: Чишћење „дивље” депоније у Малом Мокром Лугу,

30 марта, 2022

осамдесете од почетка године

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас нелегалну депонију у Малом Мокром Лугу коју од јутрос уклањају радници „Градске чистоће”. Весић је том приликом прецизирао да је ово осамдесета „дивља” депонија која се уклања од почетка године, али да их, нажалост, у граду има доста и да се често изнова стварају на истим местима. 

– Неодговорни људи на овоме зарађују, јер се овде налази и приватни плац на којем се одлаже грађевински отпад и земља. Осим што чистимо депоније, важно је да законски прописи буду промењени како би несавесни грађани били кажњени. Конкретно, земља је на плацу насута осам метара, појавило се клизиште и угрожене су њиве и електроенергетско снабдевање, затрпани су канали и фекална канализација. Ризик је да људи остану без струје, да се деси поплава и да њиве буду затрпане одроном земље. Ако се то деси, држава ће морати да плаћа одштету и да поправља оштећено. Зато смо на терен послали инспекцију и комуналну милицију како би се власник казнио – рекао је Весић у изјави за Беоинфо.

Заменик градоначелника је изразио уверење да ће изменом закона казне бити много веће, како би се људи спречили да овакве ствари чине.

– Ово је злочин према животној средини, према Београду и свим људима који живе у околини. Да би неко узео паре, свима ће да угрози живот. То је логика коју не могу да разумем – истакао је Весић.

Он је захвалио радницима „Градске чистоће” и најавио да ће чишћење бити настављено, те да ће се инсистирати да се законски прописи промене, да се одузимају камиони који нелегално истоварају отпад на недозвољеним местима и да се од инвеститора пре давања употребне дозволе за објекат захтева доказ о кретању грађевинског отпада. Такође, чак и власници приватних парцела треба да се кажњавају ако се на њима стварају нелегалне депоније, рекао је Весић. 

– То је једини пут да се ова област доведе у ред и да коначно заштитимо животну средину, јер очигледно постоје људи са којима не може другачије да се разговара. То ћемо променити – поручио је Весић. 

Мештани су захвалили Горану Весићу на ангажману да се очисти овај крај, као и на недавно уведеној линији јавног градског превоза. 

Догађају су присуствовали секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш и директор „Градске чистоће” Марко Попадић. Уклањање „дивље” депоније у Малом Мокром Лугу организовано је у склопу акције „Проблем мање”, чиме се решавају проблеми на које грађани указују.