ВИРУС ЗАПАДНОГ НИЛА НИЈЕ ИЗОЛОВАН КОД КОМАРАЦА

7 августа, 2020

Београд, 7. август 2020. годинеПрема налазима лабораторије Сектора екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа“ код изловљених комараца на територији Београда није изолован вирус Западног Нила. Нажалост, опречним информацијама које јавности пласира Завод за биоциде и медицинску екологију, суграђани се збуњују, подиже се неоснована паника и нарушава углед и поверење у ЈКП „Градска чистоћа“ и рад стручњака Сектора екологије и унапређења животне средине, који спроводи мере сузбијања комараца и анализу тих инсеката на присуство вируса грознице Западног Нила на територији града Београда..

Директор ЈКП „Градска чистоћа“ Марко Попадић, изразио је забринутост због давања опречних информација јавности, као и неверицу у могућност да заражени комарци избегавају само клопке које „Чистоћа“ поставља широм Београда.

„Мало је вероватно да у више од 290 клопки за изловљавање комараца, које на месечном нивоу поставља наш Сектор екологије и унапређења животне средине, баш ни у једној не пронађемо комарца зараженог вирусом Западног Нила, већ да ти комарци уђу само у клопке Завода за биоциде. Ми смо само током јула тестирали 9.650 изловљених комарац и ни у једном није изолован вирус. Апсолутно не постоји разлог да се информација о детектованом вирусу прећути, али се стиче утисак да неком одговара да каже да је вирус ипак регистрован. Нажалост, због тога трпе суграђани, јер се нетачним информацијама уноси неоснована паника, а довољно смо сви под притиском због вируса корона, те нам додатни страх није на корист“, истакао је Попадић и додао: „Иако смо апсолутно сигурни у наша лабораторијска тестирања, ипак желимо да ставимо тачку на опречне информације и због тога ћемо узорке које смо тестирали током јула послати на екстерну контролу у лабораторију у Краљеву, која је референта државна лабораторија за испитивање вирусa и једна од најбољих у Србији.“

Руководилац службе лабораторијских испитивања Сектора екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа“, Милица Рајковић, каже да је то предузеће на основу уговора са Градом Београдом овлашћено да спроводи мониторинг популације комараца на територији Београда и то ради посатвљајући клопке за комарце, свакоднено,више на различитих локација широм града и у складу са резултатима континуирано примењује најефикасније мере за сузбијање одраслих форми комараца.

„У оквиру мониторинга се раде анализе комараца на присуство вируса Западног Нила и паразита изазивача Маларије, као и бактерија Лептоспире и Борелије које се изолују из узорака крпеља и глодара. Иначе, лабораторија у оквиру Сектора екологије и унапређења животне средине ради real time PCR тестирање комараца на присуство вируса Западног Нила методом „in house“, користећи секвенце специфичне за тај вирус, а добијене од референтне лабораторије за Европу, која се налази у Тераму, Италија“ рекла је Рајковићева и додала да Сектор константно прати и ситуацију у Европи.

„Према подацима Европског центра за превенцију и контролу болести, видимо да су резервоари вируса Западног Нила мирни. Према њиховим подацима у окружењу наше земље још увек нема појаве вируса у птицама и коњима. Иначе, ми очекујемо да се ситуација промени и да се заражени комарци у наредном периоду појаве, због чега смо у приправности, али их до сада нисмо регистровали. Уколико се резултати промене одмах ћемо о томе обавестити јавност и дати све потребне препоруке, јер нам је здравље људи на првом месту“ објаснила је Рајовићева и подсетила да је поред активних резервоара за активацију вируса код комараца потребно да спољна температура пет дана у континуитету буде око 30 степени Целзијуса.

На основу сталног мониторинга који се спроводи на свим општинама, као и по пријавама суграђана, захваљујући мерама које ЈКП „Градска чистоћа“ спроводи свакодневно, број комараца је у знатном паду на готово свим локацијама у Београду. Комарци су до сада третирани уређајима са земље и река, али и, помоћу авијације, из ваздуха. Иако, до сада није изолован вирус Западног Нила, ЈКП „Градска чистоћа“ наставља са свакодневним третманима комараца са земље, али је авијација у приправности и уколико се поново укаже потреба она ће бити ангажована.

Суграђани сваког радног дана од 07:00 до 15:00 часова могу да пријаве локације на којима примете повећано присуство комараца путем електронске поште на адресу ekologija@gradskacistoca.rs.