Завршна акција сузбијања крпеља

19 октобра, 2020

Београд, 19. октобар 2020. године – Екипе ЈКП „Градска чистоћа“, Сектор екологије и унапређења животне средине, спровешће завршну акцију сузбијања популације крпеља  у Београду 20. октобра, када ће временски услови бити повољни и дозвољавати хемијски третман ових зглавкара.

Акција сузбијања крпеља која се спроводи сутра, у термину од 11:00 до 15:00 часова, обухватиће јавне површине на територији града Београда и то паркове, излетишта, шуме, дечја игралишта, спортске центре и друге зелене површине на којима борави већи број људи, кућних љубимаца или домаћих животиња. На терену ће бити 15 екипа предузећа која ће третман спроводити возилима са распршивачима, а на површинама до којих није могуће приступити овим уређајима, третман ће спровести стручне екипе помоћу леђних атомизера

За потребе сузбијања крпеља користи се препарат регистрован од стране Министарства за заштиту животне средине, уписан у Привремену листу биоцидних производа и безбедан по човека и животињски свет.

Почетком пролећа крпељи поново почињу да буду активни, а у складу са резултатима мониторинга планираће се и спроводити акције сузбијања ових зглавкара.

Редовно праћење бројности крпеља, односно мониторинг, омогућава да се са неопходним мерама сузбијања почне у правом тренутку и тако смањи могућност да крпељи који су заражени микроорганизмима патогеним по човека буду узрочници неких од заразних болести.