Финално такмичење четврте сезоне Еко квиза

23 априла, 2018

Еко квиз на тему “Прљаво или чисто – није исто” организован је за ученике од петог до осмог разреда основних школа на територији града Београда. Међу најбоље четири школе ове сезоне пласирале су се ОШ “Олга Петров”, ОШ “Васа Чарапић”, ОШ “Зага Маливук” И ОШ “Љуба Ненадовић”. Градоначелник Београда Синиша Мали присуствовао је финалном такмичењу четврте сезоне Еко-квиза које је одржано у Центру за културу „Влада Дивљан”, на којем су се основци такмичили у познавању екологије и заштите животне средине. Поред градоначелника догађају су присуствовали и вршилац дужности секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш, директор ЈКП „Градска чистоћа” Мирослав Богдановић, као и директор УК „Влада Дивљан” Љубиша Ђуровић. Мали је истакао да је повод данашњег окупљања најважнија тема за будућност планете. Он је напоменуо да му је ово треће појављивање на еко-квизу и приметио да се број учесника сваке године повећава.

– Све већи број учесника је знак да се нешто мења и да Србија и Београд не би требало да брину када су екологија и заштита животне средине у питању. Град Београд се бори за што већи број електроаутобуса, којих тренутно има пет, али ће их до краја године бити чак 80. У нашем граду постоје три рециклажна дворишта, а до краја године ће их бити седам. Ипак, уколико не променимо свест људи по овом питању, нећемо много урадити. Сви учесници еко-квиза су победници, јер је јако важно да идеју „зеленог” Београда и „зелене” Србије делимо са свима – поручио је Мали.

Градоначелник је подсетио да је прошле године започет пројекат трајног решења проблема са депонијом у Винчи.

– До краја текуће године у Винчи ће бити започета изградња фабрике за прераду комуналног отпада. То постројење ће отпад претварати у енергију, топлотну и електричну, што је заиста велика ствар за Београд и нешто што велики број градова већ има у свету. На тај начин ћемо допринети квалитетнијој животној средини у нашем граду, али и држави. Јуче смо кренули у пролећну акцију чишћења Београда, јер имамо 350 дивљих депонија које би у наредних неколико месеци требало да очистимо. У претходне три године очистили смо више од 2.000 локација на којима су се налазиле дивље депоније. Од нас зависи све што се дешава и морамо да порадимо на едукацији људи који нису свесни штете коју чине бацањем смећа или шута у природу. Све што бацамо и ружно радимо, радимо себи и генерацијама које долазе – рекао је Мали.

Према његовим речима, Београд је први град у Европи који је имао једну линију јавног превоза у потпуности покривену електроаутобусима. Када набавимо још 80 возила, навео је градоначелник, бићемо европски рекордери по том питању. Ти аутобуси не испуштају издувне гасове и већи аргумент за њихову набавку од тога није потребан. Реконструишемо велики број паркова и зелених површина, желимо што више стабала у нашем граду. Следеће године крећемо са изградњом фабрике за прераду отпадних вода, како бисмо у Дунав и Саву, уместо канализације, испуштали чисту воду у будућности. Исправљамо грешке из прошлости, чиме се нико није бавио јако дуго, а када обезбедимо Београду све те системе, на вама је да наставите тим путем и направите још здравији град – закључио је Мали. Директор ЈКП „Градска чистоћа” Мирослав Богдановић истакао је да је основни циљ акције да се знање о заштити животне средине подигне на што виши ниво, мада школарци показују завидно знање у овој области.

Желимо да у Београду заживи рециклажа, примарна селекција, а то можемо постићи управо оваквим акцијама. Ми имамо већ три рециклажна дворишта и још четири су у плану до краја године. Укључујемо што више инвидуалних домаћинстава, поред зелене канте добијаће и плаву намењену рециклажи. Тако мењамо свест људи о значају заштите животне средине, а ова деца ће своје знање пренети родитељима, тако да се акција шири међу нашим грађанима рекао је Богдановић. Сви учесници Еко квиза су победници, а најбољи међу њима били су ученици ОШ “Зага Маливук” који ће представљати наш град на другом републичком Еко квизу који ће се одржати 10. маја у Центру за културу “Влада Дивљан”.