Лабораторија

14 јуна, 2021

Лабораторија за молекуларно-биолошка и хемијска испитивања Сектора екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа” Београд, базирана је на различитим техникама заснованим на PCR-u. Високо специфичној и сензитивној методи PCR-a претходи процес припреме и обраде узорака, а затим се приступа мануелној или аутоматској изолацији геномске ДНК/РНК путем комерцијалних китова. Лабораторија Сектора екологије опремљена је савременим Real-Time PCR апаратом и савременом пратећом опремом, погодним софтером, високо квалитетним реагенсима и високо квалификованим стручним кадром. PCR метода пружа поузданост у идентификацији различитих бактерија, вируса и других микроорганизама.

На овој методи је заснована детекција бактерија, вируса, паразита у различитим узорцима животињског порекла. Лабораторија Сектора екологије и унапређења животне средине по уговору са Градом Београдом на територији 16 градских општина врши детекцију следећих микроорганизама:

  • бактерије Borrelia burgdorferi изазивача лајмске болести код животиња и људи, из узорака крпеља рода  Ixodes;
  • бактерије Leptospira interrogans изазивача лептоспирозе, из узорака глодара;
  • вируса Западног Нила (West Nile Virus) из узорака комараца рода Culex;
  •  паразита Plasmodium vivax (изазивача маларије код људи) из узорака комараца рода Anopheles.

Сектор екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа” Београд од априла 2021. године грађанима пружа нову услугу – анализу крпеља сензитивном PCR методом на присуство бактерије Borrelia burgdorferi, изазивача лајмске болести.

Лабораторија ЈКП „Градска чистоћа” анализу крпеља наплаћује 4.000 динара, што је најнижа цена за ову врсту услуге на тржишту. Суграђани сваког радног дана од 7 до 15 часова могу донети на анализу крпеља уклоњеног са коже човека или животиње у лабораторију ЈКП „Градска чистоћа” на Бановом брду (Требевићка 16). Неопходно је да се пре доласка у лабораторију заинтересовани најаве позивом на бројеве телефона 011/3054-042 или 063/1131-096, како би се испоштовале епидемиолошке мере. Резултати тестирања, с обзиром на то да се ради осетљивом PCR методом, за разлику од већине лабораторија издају се у року од 24 сата од момента пријема узорка.