Попадић: Успели смо упркос дуговима претходне власти

25 јуна, 2019

Директор ЈКП „Градска чистоћа“, Марко Попадић изјавио је данас да је то предузеће, упркос свим тешкоћама са којима се суочава због дугова које је оставила претходна градска власт на челу са градоначелником Драганом Ђиласом, успело да значајно увећа ниво инвестиција и самим тим унапреди квалитет и повећа обим пружања услуга, јер се град развија. У писаној изјави достављеној медијима, Попадић истиче да осим повећања квалитета и интензитета чишћења, повећана је и површина чишћења и прања за скоро 20 одсто у односу на површину која се чистила у прошлој години, јер су настале нове површине изградњом блоковских насеља, уређењем градских саобраћајница, уређењем нових пролаза и пешачких стаза.

За ту сврху, указује, град је обезбедио значајно већа средства, а ЈКП „Градска чистоћа“ постиже одличне резултате управо новом и бољом организацијом и планирањем средстава, као и изузетно рационалним коришћењем сваког динара који наши суграђани издвајају. Попадић истиче и да је у само у овој години инвестирано више него што је Ђиласова власт, коју директор тог ЈКП назива лоповском, инвестирала за читаве четири године.

„У овој години ће у ресурсе ЈКП „Градска чистоћа“ бити инвестирано укупно 2,3 милијарде динара, док су инвестициона улагања у периоду од 2010. до 2013. године износила свега 1,6 милијарди динара, с тим што је у последњој години владавине лоповске власти уложено срамних 120 милиона динара“, навео је Попадић.

За Попадића је, каже, невероватно да је Ђилас, као градоначелник, успео да ЈКП „Градска чистоћа“ задужи за више од 1.900, како каже, бескорисних подземних контејнера, за које је годинама отплаћиван кредит од пар милиона евра, а последња рата је отплаћена у јануару ове године. Попадић се стога пита како се Ђилас данас уопште усуђује да коментарише и износи било какве оптужбе на рачун градских предузећа.

Као пример бесмисленог улагања Ђиласове власти, Попадић је навео и куповину зграде некадашњег „Инекса“, која је, како каже, купљена средставима за развој ЈКП „Градска чистоћа“.

Директор „Градске чистоће“ је критиковао и изјаве представника одборничке групе Савеза за Србију у Скупштини Београда, за које каже да лажима покушавају да доспеју у жижу јавности.

„Наиме, управо због Ђиласових намештених тендера и преливања новца свих грађана у приватне џепове, уместо у инвестирање у градску инфраструктуру, годинама се већ боримо са проблемима и покушавамо да Београд подигнемо на ниво који имају велики градови економски развијених земаља“, тврди Попадић.

Уз подсећање шта је све набављено у 2018. години, Попадић најављује да ће у овој години бити реализована набавка неопходне опреме и возила у вредности од 560 милиона динара, затим набавка опреме за рециклажу 317 милиона динара, цистерни за прање улица у вредности од 300 милиона динара, а индивидуална домаћинства ће и даље добијати канте за комунални и мешани рециклабилни отпад.

За суграђане у централним градским зонама уводиће се постепено и контејнери са картицом, каже Попадић.

„Ово је само део инвестиција и напора које ЈКП „Градска чистоћа“ улаже, а грађани су свакодневно уверени у ангажовање и пожртвовање наших радника у свим ванредним ситуацијама“, каже Попадић који сматра да је стога непримерена свака критика актуелној власти коју изговара Ђилас.