ПВЦ КАНТЕ ЗА ДОМАЋИНСТВА САВСКОГ ВЕНЦА

14 марта, 2020

Акција „ПВЦ канте за индивидуална домаћинства Савског венца“ данас је реализована у Улици Теодора Драјзера, а домаћинствима је подељено 70 ПВЦ канти за одлагање класичног комуналног отпада и рециклабила. Акцију су испратили председница општине Савски венац Ирена Вујовић и директор ЈКП „Градска чистоћа“ Марко Попадић и уједно најавили да ће наредних дана бити спроведена и акција замене дотрајалих контејнера на више локација на Савском венцу.

Ирена Вујовић је истакла да је ово пилот пројекат ЈКП „Градска чистоћа“ на Савском венцу у циљу побољшања комуналне услуге за домаћинства индивидуалне изградње, као и промене технологије сакупљања и одношења отпада, која се тренутно спроводи путем класичних контејнера постављених на улицама. Она је додала да је идеја да индивидиуална домаћинства, односно приватне куће, пређу на употребу канти за одлагање отпада, уколико се сви грађани сложе да у њиховом насељу контејнере замене канте.

– Становници из Драјзерове улице су били јединствени и сви су пријавили своја домаћинства за учешће у заједничкој акцији Општине и „Градске чистоће“, тако да је ово прво насеље, односно кварт на Савском венцу, у којем је акција успешно спроведена – рекла је Ирена Вујовић.

Она је нагласила да променa технологије одвожења смећа путем ПВЦ канти утиче на смањење формирања „дивљих“ депонија, побољшава организацију одношења смећа и омогућава суграђанима сортирање отпада, чиме се, како је навела, повећава количина отпада који иде на даљи процес рециклаже, а што је од великог значаја за очување животне средине.

Директор „Градске чистоће“ Марко Попадић је истакао да је Градска општина Савски венац врло специфична по својој грађевинској структури.

– Иако доминирају стамбене зграде, Савски венац је структурисан и индивидуалном изградњом. За нас је то од велике важности због технологије одношења отпада путем ПВЦ канти, јер је она најпогоднија управо за насеља са претежно индивидуалном изградњом. За око 35 домаћинстава која данас постају власници канти важе само два правила, а то је да једном недељно испред својих капија оставе судове за одлагање отпада како би екипе „Чистоће“ могле несметано да их испразне и наравно да селектују отпад, комунални у зелену канту а рециклабилни у плаву – рекао је Попадић и додао да се нада да ће се још више заинтересованих суграђана јавити за учешће у овом пројекту, јер, како је навео, да би се променила технологија одношења отпада неопходно је да се њоме обухвати цело насеље.

– Не можемо имати два различита система сакупљања и одношења отпада. Зато када се приватним кућама поделе ПВЦ канте, остављамо период од око месец дана како би се суграђани прилагодили новој технологији, а потом се контејнери из тог насеља у потпуности уклањају са јавних површина – истакао је Попадић.

Акција „ПВЦ канте за индивидуална домаћинства Савског венца“ биће настављена и у наредном периоду, а грађани могу да се пријављују на број 011/2061-800. Да би технологија одношења отпада могла да се промени, потребно је да цело насеље пређе на употребу ПВЦ канти, а не само појединачна домаћинства.