Апел суграђанима током грејне сезоне

9 новембра, 2020

Београд, 9. новембар 2020. година – ЈКП „Градска чистоћа“ апелује на суграђане, који за грејање користе чврста горива, да у контејнере и ПВЦ канте бацају искључиво угашен и добро охлађен пепео, а не жар.

ЈКП „Градска чистоћа“ је током 2020. године заменило више од 5.000 старих и дотрајалих контејнера са потпуно новим судовима. Како би они остали у функцији потребно је да се заједно потрудимо да их очувамо, јер поред тога што су градски инвентар, контејнери су намењени за одржавање комуналног реда и хигијене и као такви, својина су свих Београђана. Почетак грејне сезоне у Београду и несмотрено бацање жара и недовољно охлађеног пепела је најчешћи узрок изазивања ватре у судовима за одлагање отпада, што доводи до њиховог трајног уништења, а штета мери у стотинама хиљада динара.

Београђани морају бити обазриви и са одлагањем другог потенцијално опасног отпада, јер само један упаљени пикавац од цигарете, може да направи велику штету. Ватра веома брзо захвата комплетан садржај судова за смеће, што не само да проузрокује њихово уништавање, већ постоји и велика опасност да се пламен рашири и захвати околно растиње, објекте или у близини паркиране аутомобиле, чиме би се угрозила и безбедност пролазника.