Чишћење графита је од велике важности за уређење…

26 јула, 2019

На јучерашњој седници одборници су усвојили Предлог одлуке о чишћењу графита, као и Предлог о значају и потреби обележавања дана комуналне делатности у Београду прве суботе у септембру текуће године. Заменик градоначелника Горан Весић је истакао да ће тај посао бити поверен ЈКП „Градска чистоћа”, као и да ће први пут бити одређен буџет од око 180 милиона динара у наредне три године, односно око 60 милиона годишње.

– Новина је да ће истовремено са чишћењем графита постојати обавеза да се очишћена фасада премаже такозваном анти-графит бојом, што је у суштини течно стакло. То спречава ново писање графита, које, уколико се и догоди, биће веома лако уклоњено. На тај начин ћемо штитити фасаде које су од значаја за друштво и културу. У наредним месецима увешћемо и обавезу за све компаније које граде зграде, да анти-графит боја мора да буде стављена до висине од два метра – рекао је Весић.

Он је нагласио и да ће Град до краја године преузети све стубове јавне расвете, а ЈП „Путеви Београда” ће да води рачуна о семафорима, које ће такође премазивати антиграфит бојом како би се решио проблем са великим бројем налепница.

– Добар пример за ову делатност може да буде Берлин који одваја 10 милиона евра годишње за чишћење графита. Када причамо о графитима, не мислимо на мурале. У наредном периоду ћемо одредити нова места за мурале, правићемо конкурсе и позивати уметнике јер мурали могу заиста да улепшају град – рекао је заменик градоначелника.

Весић је истакао да суштина Одлуке о значају и потреби обележавања дана комуналне делатности у Београду представља нашу захвалност радницима комуналних предузећа.

– Функционисање града незамисливо је без радника „Водовода”, „Градске чистоће”, „Зеленила – Београд”, „Паркинг сервиса”, „Градског стамбеног” и других. За њих не постоје суботе, недеље, хладноћа или врућина. Током последње две године остварен је велики напредак када су у питању радници комуналног система, којима се исплаћује солидарна помоћ, која суштински представља тринаесту плату. Поносан сам јер смо локална самоуправа која већ другу годину заредом исплаћује солидарну помоћ. У разговору са синдикатима одлучили смо да се одреди један дан као Дан комуналне делатности када ће се радници комуналних предузећа представљати Београђанима, показивати шта су све урадили и које све комуналне улуге спроводе. То ће бити у првој недељи септембра сваке године. Прошле године солидарна помоћ исплаћена је и радницима Градске управе, што ће бити случај и ове године, јер су у питању људи који немају велике плате, а раде велики посао – најавио је он.

На јучерашњој седници одборници су усвојили и Предлог измене и допуне Програма уређивања и додела грађевинског земљишта за 2019. годину, као и Предлог решења којим се утврђује непокретност у јавној својини Града Београда која улази у капитал ЈКП „Јавно осветљење”.

Секретарка за имовинске и правне послове Татјана Парпура истакла је да су средства за реализацију пројеката повећана за више од 1,3 милијарде динара, те да укупна средства за реализацију износе више од 9,3 милијарде динара.

Одборници су усвојили и Предлог одлуке о изменама Одлуке о комуналном реду, Предлог одлуке о изменама и допунама Одлуке о обављању делатности зоохигијене, као и Предлог одлуке о управљању комуналним, инертним и неопасним отпадом.