„Чистоћа“ и сутра наставља јесењу акцију сузбијања крпеља

2 октобра, 2023

Београд, 2. октобар 2023. године – Сектор екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа“ ће и сутра, уколико то временске прилике дозволе, наставити јесењу акцију сузбијања крпеља на јавним градским површинама.   

У уторак, 3. октобра акција сузбијања крпеља ће се спроводити у периоду од 10.00 до 14.00 часова и обухватиће јавне зелене површине на територији Београда: Ушће, Пионирски град, Топчидер и СЦ „Сурчин“. 

Динамика сузбијања крпеља зависи од резултата мониторинга и временских услова. Активност крпеља је условљена температуром и влагом као и дужином дана, а њихова бројност из године у годину варира у зависности од климатских услова. У нашим крајевима активност крпеља се јавља у два периода, у току пролећа и јесени. За време високих летњих, као и ниских зимских температура активност крпеља опада.

За сузбијање ових зглавкара користи се препарат који је регистрован од стране Министарстава за заштиту животне средине, уписан је у Привремену листу биоцидних производа, те грађани немају разлога за страх. Апелујемо на суграђане да екипама које спроводе третмане сузбијања крпеља омогуће несметан рад.