„Чистоћа“  и сутра наставља јесењу акцију сузбијања крпеља

12 октобра, 2022

Београд, 12. октобар 2022. године – ЈКП „Градска чистоћа“ наставља јесењу акцију сузбијања крпеља на јавним површинама града Београда.

У четвртак, 13. октобра, уколико то временске прилике дозволе, Сектор екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа“  ће спроводити третман сузбијања крпеља у периоду од 10.00 до 14.00 часова. Третманом ће бити обухваћене јавне зелене површине од Панчевачког моста до Црвенке, од Панчевачког моста до Малог раја, Степиног гаја, Шумица, Бањице, Авале, излетничке површине СП „Јајинци“, Бојчинске шуме, СЦ „Сурчин“, Барајева, Младеновца, Трешње, Звездарске шуме и Миријевског венца.

Динамика сузбијања крпеља зависи од резултата мониторинга и временских услова. Активност крпеља је условљена температуром и влагом као и дужином дана, а њихова бројност из године у годину варира у зависности од климатских услова. У нашим крајевима активност крпеља се јавља у два периода, у току пролећа и јесени. За време високих летњих, као и ниских зимских температура активност крпеља опада.

За сузбијање ових зглавкара користи се препарат који је регистрован од стране Министарства за заштиту животне средине и уписан је у Привремену листу биоцидних производа, те грађани немају разлога за страх. Апелујемо на суграђане да екипама које спроводе третмане сузбијања крпеља омогуће несметан рад.