„Чистоћа“ осуђује уништавање градске имовине

8 јула, 2020

Београд, 8. јул 2020. године – ЈКП „Градска чистоћа“ најоштрије осуђује исказани вандализам током протеста, који је синоћ организован наводно због поновног увођења полицијског часа у Београду.
Током протеста уништенo je 26 џамбо контејнера, 37 класичних, металних контејнера, 28 бетонских канти за одлагање ситног отпада, једно рециклажно острво састављено из три џамбо контејнера и 23 рециклажна сета, те процењена материјална штета износи 8.336.828 динара. Уништена је имовина свих Београђана, а не само „Градске чистоће“ и Града Београда.
Директор ЈКП „Градска чистоћа“, Марко Попадић, каже да су комуналне екипе изашле на терен два сата после поноћи како би ручно и помоћу механизације санирали штету вандалског понашања протестаната.
„Комунални радници и механизација су изашли на терен тек када смо проценили да могу безбедно да обављају свој посао. Поред 23 комунална радника, ангажовали смо и седам транспортних возила, четири ауто-цистилице и седам ауто-цистерни, тако да смо за два сата успели центар Београда да вратимо у нормално стање. Комунални радници су поред гашења ватре у контејнерима, сакупљали велике количине смећа које су протестанти расули по улицама, уклањали потпуно уништене контејнере и остале судове за смеће. Подсетићу да смо недавно у Београду спровели акцију замене 5.000 старих и дотрајалих контејнера, управо да би подигли ниво хигијене у граду достојан једне метрополе. Нажалост, ноћас су протестанти уништили и део нових контејнера, не марећи за чињеницу да је то имовина свих Београђана!“ – истиче Попадић.
Он додаје да се вандализмом ништа не може постићи осим велике материјалне штете, коју ће морати да плате грађани главног града.
„Нажалост они који исказују своје незадовољство, упркос недавним изборима када се народ Србије јасно изјаснио, то чине у најтежем дану за земљу када је од коронавируса умрло 13 особа. У моменту када смо сви под притиском и када више него икада морамо бити уједињени и чувати једни друге како бисмо сачували сваки живот, али и здравствени и комунални систем од потпуног колапса, протестанти су изазвали нереде и насиље на улицама Београда. Тиме су скренули пажњу са чињенице која је најважнија у овом тренутку, а то је да се више од сто грађана Србије у овом моменту бори за живот и дише помоћу респиратора. Уместо да сачувамо једни друге од ове пошасти, политички противници несмотрено окупљају своје присталице угрожавајући, како њихове животе, тако и животе свих грађана Београда чиме се у опасност доводи нормално функционисање здравственог система. Велики број демонстраната није носио маске, што ће у наредном периоду довести до још већег броја заражених у Београду, који је већ сада на врху листе по броју инфицираних коронавирусом. Поред причињене огромне материјалне штете која иде на рачун свих Београђана, па и оних који су нереде изазивали, много је значајнија опасност у коју су, непромишљено, доведени грађани за чије се здравље у овом моменту Србија бори. Срамно је и за сваку осуду да опозиција на овакав начин покушава да дође до власти, упркос вољи више од два милиона грађана, који су својим гласом на изборима рекли кога желе у Влади Србије “ – рекао је Попадић.