Сузбијања одраслих форми комараца из ваздуха и са…

27 јула, 2020

Екипе ЈКП „Градска чистоћа“ Београд, Сектора екологије и унапређења животне средине ће у уторак 28. јула, акције сузбијања одраслих форми комараца спроводити истовремено из ваздуха и са земље.

У уторак 28. јула у 18:00 часова са аеродрома „Лисичји Јарак“ у Падинској скели полетеће шест авиона ЈАТ привредне авијације како би се спровело двоипочасовно сузбијање комараца из ваздуха на укупно 12.000 хектара териорије града Београда, док ће 33 екипе „Чистоће“ спроводити акцију сузбијања комараца са земље.

Директор ЈКП „Градска чистоћа“, Марко Попадић, истиче да је истовремено спровођење синхронизованих акција из ваздуха и са земље, које ће „Чистоћа“ спроводити наредна три дана, најефикаснија мера у сузбијању комараца.

„У уторак, среду и четвртак спроводићемо мере сузбијања одраслих форми комараца истовремено из ваздуха и са земље. Шест авиона ће од 18:00 до 20.30 часова надлетати приобаље, реке и велике зелене површине у Београду, док ће 33 екипе бити ангажоване за спровођење третмана са земље. Употреба авиона ће нам омогућити да за краћи временски период третманом обухватимо изузетно велике површине, а удруженим третманима из ваздуха и земље очекујемо да ефекат буде значајно смањен број комараца и смањена могућност за појаву инсеката заражених вирусом грознице Западног Нила, који би могли да се појаве почетком августа“, објаснио је Попадић.

Он је подсетио пчеларе из Београда и његове околине, да своје пчеле у уторак, среду и четвртак у периоду од 18:00 до 20:30 часова, када ће бити ангажована авијација никако не пуштају на испашу, већ да их затворе у кошнице.

„Пчеле спадају у групу осетљивих инсеката, али њихову популацију не желимо да угрозимо. Зато апелујем на пчеларе да поштују наша упозорења и током акција сузбијања комараца, пчеле затворе у кошнице. Све информације о томе где и када се спроводе мере сузбијања комараца, свакодневно могу да пронађу на званичном сајту предузећа“, истакао је Попадић.

Акција из авиона, 28. јула, обухватиће  површине дуж леве обале Дунава и то Крњача, Котеж, Борча, Овча, Глогоњски рит, Јабучки Рит, Бесни Фок, Мали Збег, Црвенка, Падинска Скела, Дунавац и Врбовско. Авиони ће надлетати и Ратно острво и део десне обале Дунава односно површине Гроцка, Ритопек, Грочанска Ада, Бегаљица, Заклопача, део Лештана и Болеч.

Истовремено ће бити спровођене акције сузбијања комараца уређајима са земље, па ће у 18:00 часова екипе предузећа радити на локацијама Попова бара 1 и 2, пут за Овчу, Мали Збег, Овча, Борча Преток, Падинска скела, Борча греда, Котеж 1, 2 и 3, део Борча Претока, Борча 1 и 2, Гроцка 1 и 2, Винча 1 и 2.

Екипе предузећа ће бити на терену још од 03:00 часа ујутро када ће са земље третирати површине Врачар, Дорћол, Горњи Калемегдан, од Табановачке до Витановачке улице, од Витановачке улице до Кружног пута на Вождовцу, Браће Јерковић, Индире Ганди, Браће Срнић, Степа Степановић и Бањица.

Вечерњом акцијом која почиње у 21:00 час обухватиће се Кошутњак, Топчидер, Топчидерско гробље, Хајд парк, Ада Циганлија, Макиш, Миљаковачка шума, Миљаковачки извори, Миљаковачке стазе, Сунчани брег, Ранжирна станица-Железник, око фабрике „Лола“, Липовачка шума, Гробље Орловача, Рушањ, Рипањ и Врчин.

Суграђани сваког радног дана од 07:00 до 15:00 часова могу да пријаве локације на којима примете повећано присуство комараца путем електронске поште на адресу ekologija@gradskacistoca.rs