„Чистоћа“ сутра наставља пролећну акцију сузбијања крпеља

26 априла, 2023

Београд, 26. април 2023. године – Сектор екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа“ ће у четвртак  27. априла, наставити пролећну акцију сузбијања крпеља на јавним градским површинама.   

Акција сузбијања крпеља ће се спроводити у периоду од 10.00 до 14.00 часова и обухватиће јавне зелене површине Кошутњака, Пионирског града, СРЦ „Сурчин“, Бојчинске шуме, Авале, СП „Јајинци“,Ада Хује, од Панчевачког моста ка Малом Рају, од Панчевачког моста ка Црвенки, Макиша, Филмског града, Нове Скојевске, и Лазаревца-зелене површине око спортског центра, Очаге.

Динамика сузбијања крпеља зависи од резултата мониторинга и временских услова. Активност крпеља је условљена температуром и влагом као и дужином дана, а њихова бројност из године у годину варира у зависности од климатских услова. У нашим крајевима активност крпеља се јавља у два периода, у току пролећа и јесени. За време високих летњих, као и ниских зимских температура активност крпеља опада.

За сузбијање ових зглавкара користи се препарат који је регистрован од стране Министарстава за заштиту животне средине, уписан је у Привремену листу биоцидних производа, безбедан је по здравље људи, те грађани немају разлога за страх.

 Апелујемо на суграђане да екипама које спроводе третмане сузбијања крпеља омогуће несметан рад као и пчеларе да предузму потребне мере за заштиту пчела током спровођења третмана.