„Чистоћа“ сутра започиње пролећну акцију сузбијања крпеља

19 априла, 2023

Београд, 19. април 2023. године – Сектор екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа“ ће у четвртак 20. априла, започети пролећну акцију сузбијања крпеља на јавним градским површинама.   

Акција сузбијања крпеља ће се спроводити у периоду од 10.00 до 14.00 часова и обухватиће јавне зелене површине Аде Хује, Звездарске шуме, Калемегдана, Миријевског венца, Новог Београда (Ушћа са приобаљем и околним парковима), Земунског парка, парка Јеловац, потеза приобаља: Блок 45– Галовица, од Црвенке до Панчевачког моста, од Панчевачког моста до Малог раја, Бојчинске шуме, СРЦ „Сурчин“ и Падинске Скеле.

Динамика сузбијања крпеља зависи од резултата мониторинга и временских услова. Активност крпеља је условљена температуром и влагом као и дужином дана, а њихова бројност из године у годину варира у зависности од климатских услова. У нашим крајевима активност крпеља се јавља у два периода, у току пролећа и јесени. За време високих летњих, као и ниских зимских температура активност крпеља опада.

За сузбијање ових зглавкара користи се препарат који је регистрован од стране Министарстава за заштиту животне средине, уписан је у Привремену листу биоцидних производа, безбедан је по здравље људи, те грађани немају разлога за страх.  Апелујемо на суграђане да екипама које спроводе третмане сузбијања крпеља омогуће несметан рад као и пчеларе да предузму потребне мере за заштиту пчела током