Екипе ЈКП „Градска чистоћа“ и сутра сузбијаjу крпеље

27 априла, 2023

Београд, 27. април 2023. године – Сектор екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа“ ће у петак 28. априла, наставити пролећну акцију сузбијања крпеља на јавним градским површинама.   

Акција сузбијања крпеља ће се спроводити у периоду од 10.00 до 14.00 часова и обухватиће јавне зелене површине Аде Циганлије, Барајева, у насељима Гај и Маџарско брдо, Липовичке шуме, Хајд парка, Топчидера, Блока 64 на Новом Београду, Парка Ушће са приобаљем и околним парковима, Звездарске шуме, Бањице, Парка Баново брдо, потез приобаља од Блока 70 до Блока 45, и од Блока 45 ка Галовици, Миљаковачке шуме, Парка Беле воде и Степиног гаја. По потреби биће обухваћена и друга шеталишта, парк шуме, шуме, дечија игралишта, зелеме површине спортских центара, као и друге зелене површине на којима борави већи број људи и домаћих животиња.     

Динамика сузбијања крпеља зависи од резултата мониторинга и временских услова. Активност крпеља је условљена температуром и влагом као и дужином дана, а њихова бројност из године у годину варира у зависности од климатских услова. У нашим крајевима активност крпеља се јавља у два периода, у току пролећа и јесени. За време високих летњих, као и ниских зимских температура активност крпеља опада.

За сузбијање ових зглавкара користи се препарат који је регистрован од стране Министарстава за заштиту животне средине, уписан је у Привремену листу биоцидних производа, безбедан је по здравље људи, те грађани немају разлога за страх.

 Апелујемо на суграђане да екипама које спроводе третмане сузбијања крпеља омогуће несметан рад као и пчеларе да предузму потребне мере за заштиту пчела током спровођења третмана.