Финале пете сезоне „ЕКО КВИЗА“

19 априла, 2019

ЈКП „Градска чистоћа“ је у школској 2018/2019. години организовало пету сезону такмичења ученика од петог до осмог разреда београдских основних школа у знању о екологији, рециклажи и правилном одлагању отпада „Еко квиз“. Финале овог популарног школског такмичења је одржано данас у Центру за културу „Влада Дивљан“ уз присуство више од 400 деце, наставника и гостију, који су бодрили екипе основних школа: „Ђура Јакшић“, „Живомир Савковић“, „Светозар Марковић“ и „Љуба Ненадовић“.

У конкуренцији 45 основних школа, колико се такмичило ове године, победила је екипа ОШ „Живомир Савковоић“ коју су чинили ученици: Јована Павловић, Виктор Лукић, Вања Кузмановић, Страхиња Кузмановић и наставник Дејан Лукић. За свој труд, рад и знање ученици су добили вредне награде.За освојено прво место сваки ученик из екипе добио је ваучере за куповину спортске опреме, у износу од 20.000 динара,за друго освојено место 17.000 динара, за треће 13.500 динара и за четврто место 10.000 динара. Сви учесници „Еко квиза“ су добили и књиге од издавачких кућа „Дата Статус“ и „Лагуна“. Победнички тим ће представљати Београд у полуфиналу републичког такмичења „Еко квиз“ 10. маја у Сокобањи, где ће се надметати са вршњацима из 20 градова Србије. Уколико се пласирају даље, најбољи београдски еко тим очекује и финално републичко такмичење, које ће бити одржано 24. маја у Горњем Милановцу.

„Еко квиз“ је ауторски пројекат тима запослених у „Градској чистоћи“ на челу са Гораном Васићем и за само пет година овај квиз је признат у целој земљи, али и региону. „У првој години у квизу је учествовало само осам школа из Београда, а ове године „Еко квиз“ се организује у 20 градова и више од 150 основних школа, што је заиста изузетан успех и веома смо поносни што је једна оваква идеја потекла управо из нашег предузећа и проширила се целом Србијом. Број заинтересованих градова широм Србије се стално повећава, а молбе за сарадњу стижу и из Македоније, Црне Горе и Босне и Херцеговине, тако да сам сигуран да ће од наредне године „Еко-квиз” добити и регионални карактер“ изјавио је Марко Попадић, директор ЈКП „Градска чистоћа“.

Од првог дана циљ овог едукативног, али и забавног такмичења је подизање нивоа свести основаца о важности еколошког бонтона и усвајање лепих и корисних навика, а такмичари из године у годину показују све боље знање и све веће интересовање. Доказ за то је и чињеница да је ауторски тим „Еко квиза“ и добитник Награде града Београда за допринос заштити животне средине за 2018. годину, а први пут у историји ово признање је додељено једном градском предузећу.

Скупштина града Београда, Министарство заштите животне средине, Секретаријат за заштиту животне средине, Секретаријат за образовање и дечју заштиту града Београда, као и многе локалне самоуправе су препознале значај пројекта и пружају пуну подршку организацији „Еко квиза“.