„Градска чистоћа“ и сутра наставља акцију сузбијања крпеља

20 јуна, 2023

Београд, 20. јун 2023. године – Сектор екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа“ ће и током сутрашњег дана спровести акцију сузбијања крпеља на јавним зеленим градским површинама .   

Акција сузбијања крпеља ће се спроводити у среду, 21. јуна у периоду од 10.00 до 14.00 часова и обухватиће јавне зелене површине на територији града Београда, и то: зелене површине на општини Палилула- насип од Панчевачког моста ка Малом рају и од Панчевачког моста ка Црвенки, на општини Звездара – Звездарска шума и Миријевски венац, на општини Савски венац – Хајд парк и Топчидер и на општини Вождовац – Бањичка шума, Степин гај и Шумице. По потреби третмани ће се спровести и на другим зеленим површинама у граду.

Динамика сузбијања крпеља зависи од резултата мониторинга и временских услова. Активност крпеља је условљена температуром и влагом као и дужином дана, а њихова бројност из године у годину варира у зависности од климатских услова. У нашим крајевима активност крпеља се јавља у два периода, у току пролећа и јесени. За време високих летњих, као и ниских зимских температура активност крпеља опада.

За сузбијање ових зглавкара користи се препарат који је регистрован од стране Министарстава за заштиту животне средине, уписан је у Привремену листу биоцидних производа, те грађани немају разлога за страх.

 Апелујемо на суграђане да екипама које спроводе третмане сузбијања крпеља омогуће несметан рад као и пчеларе да предузму потребне мере за заштиту пчела током спровођења третмана.