Насеље Велики Мокри Луг добило плаве канте

6 новембра, 2021

Београд, 06. октобар 2021. године – ЈКП „Градска чистоћа“ уз подршку ГО Звездара данас је на инцијативу суграђана почело поделу плавих ПВЦ канти намењених рециклажи за више од 1.700 домаћинстава насеља Велики Мокри Луг.

Уручење канти суграђанима обавља се током дана викенда у термину од 08.00 до 14.00 часова, а суграђани који канту не преузму током ове поделе, накнадно се могу јавити погону ЈКП „Градска чистоћа“ на Звездари. Током поделе канти суграђанима се предочава начин употребе канте као и динамика пражњења отпада.

Директор ЈКП „Градска чистоћа“, Марко Попадић, каже да су суграђани насеља Велики Мокри Луг показали инцијативу за учешће у рециклажи.

„У разговору са  замеником градоначелника, Гораном Весићем, суграђани из Великог Мокрог Луга, тражили су да се становницима насеља омогући што ефикасније учешће у рециклажи. Како се технологија одношења отпада путем канти показала као најбоље решење, када је у питању услуга одношења смећа у насељима са индивидуалном изградњом, издвојили смо укупно 1.724 плаве канте за домаћинства овог дела Звездаре.  Поред зелене канте за одлагање класичног комуналног отпада, коју већ поседују, поделом плавих канти подстичемо развој рециклаже, јер је практично уводимо у домаћинства. Сада суграђани из Великог Мокрог Луга не морају да траже локације најближих контејнера намењених одлагању рециклабила, већ такав суд имају у свом дворишту. На овај начин смо им обезбедили услове да активно учествују у примарној селекцији отпада и унапредили комунални систем у њиховом крају. Драго ми је што су овакве инцијативе све чешће, јер оне показују да се буди свест о важности екологије и заштити животне средине чега је рециклажа неодвојиви део“, рекао је Попадић. 

Председник ГО Звездара, Владан Јеремић, истакао је да је координација и добра сарадња општине и предузећа изузетно важна како би се брзо понудила комунална решења која утичу на квалитет живота у престоници.

„Комунална решења су свакако једна од оних која утичу на живот грађана Звездаре. Свакодневно се трудимо да систем унапредимо, а у сарадњи са ЈКП „Градска чистоћа“ налазимо изузетно брзо решења која се тичу комуналног система. Заједнички нам је циљ да што више Звездараца укључимо у систем рециклаже, освестимо колико је заштита животне средине важна и неодвојиви део мерног система услова за квалитетан живот. Сви желимо чисту и уређену Звездару и поред труда општине и предузећа то не можемо успети без сарадње са суграђанима, а данашња акција доказује да те сарадње има и да се потребе суграђана итекако уважавају“, рекао је Јермић и захвалио суграђанима на инцијативи ширења рециклажне мреже на Звездари.  

Апелујемо на суграђане да савесно одлажу отпад, да га не остваљају поред контејнера или на зелене и друге јавне површине које немају ту намену. Такође, потребно је да заједно водимо рачуна о постављеним судовима за одлагање отпада како би нам дуже служили и били у функцији.