НАСТАВЉА СЕ СУЗБИЈАЊА КОМАРАЦА СА ЗЕМЉЕ

18 августа, 2021

А ОД ЧЕТВРТКА ПОДРШКА И ИЗ ВАЗДУХА

Београд, 18. август 2021. године – Сектор екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа“, у складу са резултатима мониторинга који говоре о порасту бројности комараца, од сутра креће у интезивније мере сузбијања ових инсеката уређајима са земље и река уз подршку из ваздуха. Третман комараца из ваздуха спроводиће се током вечерњих часова у трајању од три дана, 19, 20. и 23. августа, са шест авиона ЈАТ привредне авијације.

Директор ЈКП „Градска чистоћа“ Марко Попадић, рекао је да се све акције у борби против комараца планирају и спроводе у складу са резултатима мониторинга који екипе предузећа спроводе свакодневно.

„Упркос учесталим нападима на наше екипе које спроводе мере сузбијања одраслих јединки комараца, није било опуштања. Пратећи временске услове готово свакодневно смо спроводили акције сузбијања комараца са земље и река, а од сутра укључујемо и третмане из ваздуха. Иако се бројност комараца, изнад еколошки прихватљиве границе, мери на само пар локација у граду, ЈКП „Градска чистоћа“ ће интезивним акцијама пресећи тренд повећања бројности ових инсеката, како би Београђани могли крај лета да проведу безбрижно у свом граду“, истакао је Попадић.

Он је подсетио да су синхронизоване акције које су се по први пут спроводиле током прошлогодишње сезоне дале одличне резултате.

„Током 2020. године по први пут смо имали акције сузбијања комараца са река, а ове године третмане са земље спроводимо са десет возила више него икада, тако да ће три дана ангажовања авијације помоћи да у кратком временском периоду спроведемо мере против комараца на изузетно великој површини. За три дана планиран је обухват површине од 12.000 хектара“, објаснио је Попадић. 

У четвртак од 18.00 до 20.00 часова сузбијање одраслих форми комараца из авиона обухватиће локације Дунавац, Оповачки Дунавац ,Врбовски, Бесни фок, Широка греда, Падинска скела, Ковилово, Јабучки Рит, Глогоњски Рит, Овча, Попова бара, језеро Велико Блато, каналска мрежа Борче и Котежа, Блок Бранка Момирова, Јојкића Дунавац, насип од Панчевачког моста ка Црвенки, Црвенка, Ратно острво, насип од Панчевачког моста ка Малом Рају, Мали Рај, бара Рева, насеље Заге Маливук, Ритопек, Гроцка, Брестовик, Грочанска ада, Парадајз острво, Вишњица, Бела стена, Сланци, Велико Село, Ритопек и Винчa.

Истог дана од 19.30 па до 24.00 часа, екипе предузећа третман комараца са земље спроводиће на локацијама Котеж, Борча преток, Мали збег, Борча 1, Борча 2, Стара Борча, Борча греда, Попова бара, Пут за Овчу, Oвча, Падинска скела, Мали збег гробље, Браћа Марић и Мали Рај.

Акција сузбијања комараца са река истог дана обухватиће следеће локације Грочанска Ада, Велико село, Сланци, Вишњица и лева обала Дунава.

Суграђани сваког радног дана од 07:00 до 15:00 часова могу да пријаве локације на којима примете повећано присуство комараца путем електронске поште на адресу ekologija@gradskacistoca.rs.