НАСТАВЉА СЕ СУЗБИЈАЊЕ КОМАРАЦА СА ЗЕМЉЕ

1 септембра, 2021

Београд, 1. септембар 2021. године – Сектор екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа“ и поред напада на екипе због обављања посла на терену, наставља акције сузбијања одраслих јединки комараца уређајима са земље на јавним површинама територије града Београда.

Планирана акција сузбијања одраслих јединки комараца уређајима са земље ће се уколико временске прилике дозволе, спровести 02. септембра у термину од 18.00 до 24.00 часова и обухватиће локације гробље Лешће, Ново гробље, Сланци, Велико село, Централно гробље, Пиранделова, Мали Мокри Луг, Зелено брдо, Ботаничка башта, насеље Хаџипоповац, Вуков споменик, Цветкова пијаца, потез од Звездарске шуме до Новог гробља, Карабурма Ћалије, Миријево 1, Миријево 2, Миријево 3, Миријево 4 и Зелено брдо.

После краће паузе у акцијама сузбијања комараца због неодговарајућих временских прилика, екипе ЈКП „Градска чистоћа“ су поново нападнуте на терену током обављања посла. У Земуну је суграђанин незадовољство због спровођења мере сузбијања комараца изразио ударајући службено возило ЈКП „Градска чистоћа“, тврдећи да је у дворишту његове куће са дрвећа опало лишће због препарата који се користе у сврху смањења бројности комараца. Негодовање због спровођења акција било је и у Младеновцу где је службено возило заустављено, али је на крају екипа „Чистоће“ успела да настави и заврши посао.  

Апелујемо на суграђане да екипама које изводе третмане сузбијања комараца омогуће несметан рад, а на пчеларе да предузму потребне мере како би заштитили пчеле током спровођења акција на локацијама где се обавља сузбијање комараца.

Препарат који се користи за сузбијање комараца регистрован је од стране Министарстава за заштиту животне средине и уписан у Привремену листу биоцидних производа. Безбедан је по здравље људи и животиња, па суграђани не треба да страхују, већ уколико им смета мирис препарата, савет је да се удаље од места где се третман спроводи и да затворе прозоре.

Житељи Београда сваког радног дана од 07.00 до 15.00 часова могу да пријаве локације на којима примете повећано присуство комараца позивом на бесплатни број телефона 0800 000 807 или путем електронске поште на адресу ekologija@gradskacistoca.rs