Нема пожара на депонији у Винчи

20 фебруара, 2020

Београд, 20. фебруар 2020. године – На депонијама за одлагање комуналног отпада често се појављује дим. То се не дешава само на депонији у Винчи, већ у свим градовима који имају овакве депоније. Разлог за то је природно слегање земљишта. Марко Попадић, директор ЈКП „Градска чистоћа“ Београд, нагласио је да нема пожара на депонији у Винчи и објаснио да на депонији у Винчи постоји клизиште деценијама због кога се отварају шупљине из којих испаравају природни гасови, који у додиру са кисеоником стварају дим.
– Дакле, на депонији нема пожара већ је оно што се дешава последица природног процеса. Нажалост, ова готово свакодневна ситуација се намерно злоупотребљава у политичке сврхе, иако се ради о процесу који се годинама уназад дешава. Посебно је опасно што се у јавност шире лажне вести о наводним пожарима и загађености. Подсећам да је пласирање лажи и дизање неосноване панике кривично дело – истакао је Попадић.

Он додаје да иначе, ова депонија представља вишедеценијски проблем Београда, јер је у употреби већ 45 година.
– Град Београд и Србија су препознали проблем, тако да је завршен процес јавно-приватног партнерства за санацију депоније. Она почиње овог пролећа и значи да ће депонија заувек бити затворена, као што је то рађено на свим депонијама у свету које су на овај начин третиране. Градиће се спалионица отпада, која ће бити фабрика за производњу топлотне енергије. На тај начин ће се створити услови да се отпад користи као гориво за грејање и да се више отпад не одлаже на депонији. Тако ће се Београд сврстати међу бројне европске метрополе које се греју на отпад – каже директор ЈКП „Градска чистоћа“ Београд и додаје да је на депонији у Винчи изграђена и брана.

– Они који шире лажне вести о том како депонија и клизи, требало би да знају да је Град Београд крајем 2018. године завршио изградњу бране на депонији који служи за пролазак оцедних вода и спречава даље клизање депоније ка Дунаву. У ту брану је уложено скоро два милиона евра. Тиме је спречена велика еколошка катастрофа и купљено довољно времена, јер током пролећа
почиње комплетна санација и затварање депоније што представља део пројекта јавно-приватног партнерства са две велике светске компаније и то француске „Суез“ и јапанске „Иточу“. Жалосно је да дезинформације о стању на депонији пласирају они који нису градили брану која је зауставила даље клизање депоније док су били на власти у Београду. Грађани Београда треба да знају да је процес санације депоније и проналаска партнера за овај велики посао заустављен 2008. Од стране тадашњег градоначелника Београда Ђиласа. Влада Србије је 2007. године донела одлуку да се санира депонија у Винчи. Све је то зауставио Ђилас и изгубљено је пет драгоцених година у којима се депонија ширила и клизила све више према Дунаву. Тек 2014. покренут је поново процес. Сада они који не само нису знали да реше проблем депоније, него нису ништа учинили да се депонија санира, лажу грађане и шире лажне вести – закључио је Попадић.