Нови џамбо контејнери у општини Палилула

29 новембра, 2022

Београд, 29. новембар 2022. године – Екипе ЈКП „Градска чистоћа“ настављају акцију замене старих и дотрајалих контејнера потпуно новим, на територији београдских општина.

У току данашњег дана у Рузвелтовој улици и Улици Мије Ковачевића, у општини Палилула, замењено је седам дотрајалих контејнера запремине 1.1 кубика са шест потпуно нових и функционалних џамбо контејнера запремине 3.2 кубика.  

Замена старих, дотрајалих и оштећених судова за одлагање комуналног отпада новим обавља се редовно, пратећи потребу на терену. Ови судови представљају једну од главних карика у одржавању хигијене града. ЈКП „Градска чистоћа“ апелује на све грађане да правилно одлажу отпад како би контејнери што дуже задржали изглед и функцију. То значи да у ове контејнере не одлажу шут и други грађевински отпад, кабасти отпад, недовољно угашени пепео и жар што су најчешћи узроци оштећења и изазивања ватре која доводи до трајног уништења контејнера. Поред замене контејнера и промена технологије одношења отпада је честа активност ЈКП „Градска чистоћа“. Џамбо контејнер запремине 3.2 кубика мења чак три класична надземна суда од 1.1 кубика, што доприноси побољшању комуналне услуге одлагања отпада и позитивно утиче на изглед престоничких улица. Ови контејнери заузимају мањи део јавне површине, а запримају веће количине отпада. Поклопци џамбо контејнера су увек затворени па животиње луталице и птице не могу осипати отпад ван контејнера, који се иначе, отвара помоћу ножне папуче што суграђанима знатно олакшава њихову употребу. Поред унапређења комуналних ефеката, џамбо контејнери имају и предност јер не поседују точкиће, па је њихово померање, изузев камионима „Градаске чистоће“, готово онемогућено. Несавесним измештањем контејнера се учесници у саобраћају доводе у опасност, а нова технологија одлагања отпада у џамбо контејнере решава и овај проблем.