Нови контејнери на улицама ГО Врачар и Вождовац

25 новембра, 2021

Београд, 25. новембар 2021. године – ЈКП „Градска чистоћа“ спроводи замену старих и дотрајалих контејнера на територијама ГО Врачар и Вождовац. Нови контејнери допринеће побољшању комуналне услуге одлагања отпада и позитивно утицати на изглед београдских улица.

Са укупно 43 контејнера у улицама ГО Врачар и то у Тимочкој, Виловског, Сезоновој, Даничаревој и Гружанској замењени су дотрајали судови за одлагање отпада запремине 1,1 кубика.

Данас ће и на територији ГО Вождовац бити замењен 21 контејнер на угловима улица Витановачке и М. Шарановића, Витановачке и Санске, Виатановачке и Н. Ђурковића, Бјеловарске и Подравске, Данијелове и Љ. Ковачевића, у улицама  Ж. Ј. Шпанца, Кумодрашкој и Војина Ђуровића.

У Београду има окo 30.000 различитих контејнера за одлагање комуналног отпада који су постављени на територијама десет градских општина у надлежност ЈКП „Градска чистоћа“. Редовно се врши замена старих и дотрајалих судова за одлагање отпада, јер је циљ ЈКП „Градска чистоћа“ да град буде чистији, уреднији, али и да се стањем контејнера не нарушава естетика улица.

Контејнери су градски инвентар, али и својина свих Београђана. Изузетно је важно очувати судове за комунални отпад како би били у функцији и на корист житељима главногграда, јер представљају једну од главних карика у одржавању хигијене Београда. Нови контејнери се отварају помоћу ножне папучице, тако да нема потребе за контактом са поклопцем контејнера како би се они затворили, што је неопходно како животиње луталице и птице не би осипали отпад око судова, чиме се прља животна средина и ружи изглед града. ЈКП „Градска чистоћа“ апелује на суграђане који се греју на чврста горива да у контејнере одлажу искључиво угашен и добро охлађен пепео и жар. Несмотрено бацање жара и недовољно угашеног пепела је најчешћи узрок изазивања ватре у судовима за одлагање комуналног отпада, што доводи до њиховог трајног уништења.