Нови контејнери на Звездари, Врачару и Чукарици

5 септембра, 2022

Београд, 5. септембар 2022. године – ЈКП „Градска чистоћа“ наставља акцију замене старих и дотрајалих контејнера потпуно новим, на територији београдских општина.

У току данашњег и сутрашњег дана са терена ће укупно бити повучено 419 класичних надземних контејнера запремине 1.1 метар кубни. Од тога, на општини Звездара биће повучено 170 дотрајалих класичних контејнера који ће бити замењени са исто толико нових, запремине 1.1 кубик, и то у деловима насеља Војводе Влаховић, Велики мокри луг, Миријево и Звездарска шума са околним улицама.

Током 6. септембра на Врачару ће 49 старих класичних надземних судова за одлагање комуналног отпада запремине 1.1 кубик заменити нови контејнери истог типа, док ће на Чукаричкој падини 200 дотрајалих класичних надземних судова запремине 1.1 кубни метар, бити замењенo са 150  нових џамбо контејнера, запремине 3.2 кубика.

Замена старих, дотрајалих и оштећених судова за одлагање комуналног отпада новим обавља се редовно, јер они представљају једну од главних карика у одржавању хигијене града. ЈКП „Градска чистоћа“ апелује на све грађане да правилно одлажу отпад како би контејнери што дуже задржали изглед и функцију. Довољно је да у ове контејнере не одлажу шут и други грађевински отпад, кабасти отпад, недовољно угашени пепео и жар што су најчешћи узроци оштећења и изазивања ватре која доводи до трајног уништења контејнера.

Поред замене контејнера и промена технологије одношења отпада је честа активност ЈКП „Градска чистоћа“. Џамбо контејнер запремине 3.2 кубика мења чак три класична надземна суда од 1.1 кубика, што доприноси побољшању комуналне услуге одлагања отпада и позитивно утиче на изглед престоничких улица. Ови контејнери заузимају мањи део јавне површине, а запримају веће количине отпада. Поклопци џамбо контејнера су увек затворени па животиње луталице и птице не могу осипати отпад ван контејнера, који се иначе, отвара помоћу ножне папуче што суграђанима знатно олакшава њихову употребу. Поред унапређења комуналних ефеката, џамбо контејнери имају и предност јер не поседују точкиће, па је њихово померање, изузев камионима „Градаске чистоће“, готово онемогућено. Несавесним измештањем контејнера се учесници у саобраћају доводе у опасност, а нова технологија одлагања отпада у џамбо контејнере решава и овај проблем.