НОВОГОДИШЊА ЕДУКАТИВНО-КРЕАТИВНА АКЦИЈА „УПОТРЕБИ МАШТУ – ПОКРЕНИ РЕЦИКЛАЖУ“

27 децембра, 2018

У новогодишњој едукативно-креативној акцији „Употреби машту – покрени рециклажу“, коју је организовало ЈКП „Градска чистоћа“, учествовали су ученици од првог до четвртог разреда 25 београдских основних школа. Задатак је био да направе новогодишњу јелку од рециклабилног отпада, тако да за њену израду могу да користе материјале као што су пластика, лименке, папир, картон, текстил и дрво. Најлепшу јелку направили су ученици одељења I1 учитељице Јелене Ристивојевић у школи „1300 каплара“ са Звездаре и њима су представници Града и ЈКП „Градска чистоћа“ уручили награде, а школа је добила рециклажне канте како би ученици убудуће могли да врше примарну селекцију рециклабилног отпада.

  • Наредна година ће бити посвећена развоју рециклаже, а ова акција је само увод у то. План нам је да у систем примарне селекције отпада укључимо много више правних лица у Београду и да сви заједно радимо на томе да развијамо свест о важности правилног одлагања отпада. Ми ћемо се потрудити да им обезбедимо судове за одлагање рециклабилног отпада и да на различите начине, попут ове акције, покажемо најмлађима да отпад није само смеће – рекао је Марко Попадић, директор ЈКП „Градска чистоћа“.

Он је подсетио и да се у Србији у процес рециклаже ставља само три одсто од укупне количине отпада, те да сви заједно морамо радити на едукацији суграђана о важности очувања животне средине, почев од наших најмлађих јер су управо они ти којима треба да оставимо лепше и чистије сутра.

Догађају су присуствовали и Душан Кићовић, начелник школске управе и Тања Поповић, члан градског већа за образовање и дечју заштиту.

  • Деца најлакше уче кроз игру и забаву, а ова акција „Чистоће“ је баш то, забавна и креативна. Надам се да ће у будућности бити све више сличних активности у корист наших најмлађих – рекла је Тања Поповић и нагласила да је дужност одраслих да деци дају прави пример како се треба односити према отпаду.

Марица Ременски, директорка школе „1300 каплара“ је поручила да у тој основној школи иначе организују бројне активности које децу едукују да брину о својој животној средини и да им је из тог разлога посебна част што су победили у овој акцији.

Друго место освојила је ОШ  „Ђура Јакшић“ са Раковице, док су трећу најлепшу рециклажну јелку направили ученици ОШ „Олга Петров“ из Падинске скеле.